Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Från överkamning till ett glas syren

Den som inte är en liten smula hög på den här månaden i den här staden måste ha blivit hemmablind.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Det har varit världens bästa maj.
Kunde det inte få vara så här jämt? Värmen så där perfekt balanserad, snabb solstänkt offensiv: jag hann aldrig använda några vårjackor innan det var sommar. Som en kännare av svenskt väder roligt skrev på Twitter: har täckvästdagen varit än…?
Toppa detta med makalöst blommande träd och en karneval som med alla mått mätt måste vara en av de roligaste och bästa som hållits i Lund. Och blandningen av människor! Vid en promenad på området i går såg jag dem alla: En sysslolös ordningsvakt. En sömndrucken och kanske även drucken trombonist. En överkammad flint i absolut elitklass. Man ser dem sällan, men när det sker får jag alltid lägga band på mig för att inte smyga fram och ge några goda skallrakningsråd och liksom önska välkommen i klubben.
Och mer: En hel cirkus full av gurkor och äggröra och absolut livsfarliga dammsugardjur. Patenterade ordvitssjok. En fakir som utsatte sig för det grymmaste i självplågarväg: buss 171 till Malmö. En revy som höll nivån, och som helhet ett arrangemang som verkar lyckas med det som annars är så förtvivlat svårt i studentvärlden – att verkligen föra över kunskap mellan studentgenerationerna. Lundakarnevalen blir bättre varje gång, man ser det i små detaljer, bättre teknik, längre erfarenhet, smartare lösningar.
Det bästa av allt är att ju finns en majvecka kvar, lite drygt. Nu gäller det att maximera den. Ta för långa luncher! Ha picknick! Och snabba er på och gör syrensaft, den blir lustigt lila och fantastiskt god. Man säger mig – men det undandrar sig min bedömning, eftersom jag inte gillar vin – att den är perfekt att blanda med något mousserande till en välkomstdrink.
För tre liter behöver du kanske 30 klasar. Skaka blommorna och skölj dem i kallt vatten. Klipp sedan ner dem i en väl rengjord stor gryta så att inte för mycket av det gröna kommer med. Får jag sedan föreslå att ett par pressade citroner, kanske en lime och så ett halvt hekto citronsyra gör blommorna sällskap. Sedan en sockerlag: två liter vatten och två kilo socker kokas upp, och hälls över blommorna.
Lägg på ett lock, ställ hyggligt svalt och vänta i tre dagar. Sedan är det bara att sila av.
Förresten: Det är väl inte kriminell uppvigling till anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse om jag påpekar att det växer väldigt mycket syrener vid cykelparkeringarna på Bangatan? Jag säger alltså inte att ni ska klippa klasar där, jag säger bara att syrenerna blommar mycket vackert där just nu.
Gå till toppen