Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

HRW: Kvinnorättskämpar gripna i Saudiarabien

Saudiska myndigheter har gripit sju framstående kvinnorättskämpar, bara några veckor innan förbudet för kvinnor att köra bil ska hävas, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

Saudiska poliser i Riyad. Bilden är från 2011 och personerna på den har ingenting med texten att göra. Arkivbild.Bild: Hassan Ammar/AP/TT
Orsaken till gripandena är oklar, men aktivister har tidigare uppgett för HRW att de blivit beordrade av en domstol att inte prata med medier, enligt nyhetsbyrån AFP.
Bland de sju finns Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef och Eman al-Nafjan, som länge kritiserat att kvinnor inte tillåtits köra bil i Saudiarabien.
– Kronprins Mohammed bin Salmans 'reformkampanj' har inneburit en enorm skräck för verkliga saudiska reformister, som vågar driva opinion för mänskliga rättigheter eller kvinnokamp, säger Sarah Leah Whitson, HRW:s Mellanösternchef, till AFP.
– Det verkar som att de här aktivisternas enda "brott" var att de ville att kvinnor skulle få köra innan Mohammed bin Salman ville det, fortsätter hon.
Den 32-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, allmänt känd som MBS, har gjort sig känd som en reformvän och förnyare. Många hoppas att programmet Vision 2030 ska öppna det politiskt och religiöst konservativa kungadömet, medan kritiker ser många av MBS förändringar som rent kosmetiska.
Fakta

All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Mohammed bin Salman har aviserat en mer "moderat" form av islam.

2017 hamnade Saudiarabien på plats 138 i Världsekonomiskt forums årliga "Global Gender Gap Report" som rankar skillnader mellan könen i 144 länder på fyra områden: utbildning, hälsa, ekonomiska möjligheter och politisk makt.

Källa: Landguiden, Världsekonomiskt forum

Gå till toppen