Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Malmökillen i drömfinal: ”Känns ju som hemmaplan”

Malmöfostrade Magnus Pääjärvi var med och tände gnistan till Sveriges målexplosion mot USA. Nu får han spela VM-final i Köpenhamn. – Fantastiskt, helt underbart, det här känns ju som hemmaplan, sa han.

Svenskt jubel efter att Adrian Kempe fastställt slutresultatet till 6– och där Mikael Backlund svarade för sin tredje assist i matchen. "Det var en sådan dag igen", sa Backlund och log.
6–0 var en rejäl urladdning i en VM-semifinal, men sett till matchbilden hade Sverige flyt som fick med sig 1–0 efter första perioden.
När sedan Adam Larsson åkte på 2+2 minuter för hög klubba efter 3.36 i andra så räknade nog de flesta i Royal Arena med en amerikansk kvittering.
I stället 2–0 Sverige när det återstod 27 sekunder av det oändligt långa numerära underläget.
Magnus Pääjärvi hakade på Mikael Backlund i en kontring och slog in en målvaktsretur.
– Jag visste inte om det var interference eller inte på keepern, så jag blev lite tveksam, men sedan var det skönt, sa Pääjärvi och log brett.
Att till och med vinna den långa utvisningen var en nyckel till segern.
– Vi kuggar i bra och har bra teamkänsla, vi vet vad vi ska göra, stänger ner USA som har haft ruskigt bra powerplay innan i turneringen, vi har verkligen självförtroende i boxplay, sa Magnus Pääjärvi som fått göra mycket av det slitgörat i VM.
Mikael Backlund kunde inte annat än hålla med.
– Oerhört viktigt att döda de fyra minuterna i stället för att de göra mål, då hade det säkert blivit en helt annan match. Viktiga minuter som vi tog vara på, sa han.
Sedan lossnade det rejält för Tre Kronor.
3–0 i powerplay av Patric Hörnqvist efter magnifikt förarbete av Mikael Backlund och John Klingberg – klapp-klapp-klapp!
Och så 4–0 bara elva sekunder efter det.
Rickard Rakell hittade en framstörtande Mattias Janmark och han hittade en öppning under USA-keepern Keith Kinkaids ena benskydd.
Tredje perioden blev en transportsträcka mot en storseger med 6–0 och målvakten Anders Nilsson hyllades unisont som bäste man i Tre Kronor.
– Han gjorde några riktigt svettiga räddningar mot slutet, så det båda gott inför finalen, sa Magnus Pääjärvi.
Mikael Backlund:
– Han sprider trygghet och energi till hela laget.
Insatsen tog på krafterna hos målvaktsjätten – 197 cm långe och 104 kilo tunge Nilsson hölls borta från media efter VM-semifinalen.
– Det är mest att han behöver få dricka. Det är en stor kropp där ute. Jag har inte hört att han skulle vara krasslig, sa förbundskapten Rikard Grönborg.
Sverige är i VM-final för andra året i rad och lagkaptenen Mikael Backlund ska bara uppmana killarna att försöka njuta.
– Det är underbart att spela inför så mycket svenska fans och man vet aldrig när man får chansen igen, sa han.
Själv var han inte med när Sverige vann i Köln i fjor, nu är det han som får lyfta bucklan först om Sverige tar andra raka guldet.
– Det har jag sett framför mig hela turneringen, det är såklart målet, sa han.
Gå till toppen