Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hannes Grönberg: Sabina Ddumba lyfter över sina låtar

Sabina Ddumba

KONSERT · SOULPOP. Lundakarnevalen 19/5.

Förra gången jag såg Sabina Ddumba på scen gjorde hon självsäkra tolkningar av Prince, Curtis Mayfield och Laura Mvula. Två legender med avgörande betydelse för alla som vill sjunga soul och en hyllad modern artist som visade på Ddumbas goda smak.
Två år senare, efter sin medverkan i senaste säsongen av ”Så mycket bättre”, är hon närmast tvungen att istället sjunga sina populära covers av Uno Svenningsson, Eric Saade och Sven-Ingvars, tre artister som har mycket lite att göra med Ddumbas eget uttryck och som måste tryckas in mellan hennes egna låtar med våld. Det är inte bara ett musikaliskt nedköp utan också en påminnelse om den trånga korridor som nya svenska artister måste pressa sig igenom på väg mot den breda publiken.
Sabina Ddumba på Lundakarnevalen.Bild: Patrick Persson
På många sätt är det tråkigt. För i övrigt är Sabina Ddumbas konsert under Lundakarnevalens andra kväll en perfekt planerad uppvisning. Sången är vrålstark och influenserna sträcker sig från Billboardlistan till gospelkyrkan. Om Ddumbas debutalbum ibland kunde kännas kvävande i sin effektivitet lyckas hennes liveshow använda samma disciplin för att få musiken att växa sig större och starkare.
Hon har med sig fyra musiker och tre körsångerskor som utan att flytta låtarnas gränser kan fånga upp och förstärka deras bästa detaljer. Det behöver inte vara stora gester, bara ett litet stänk gitarr, ett par frigörande rytmer eller ett komprimerat körparti på rätt ställe.
Professionaliteten lämnar kanske inte så mycket utrymme för livfull spontanitet. Men Sabina Ddumba har tillräckligt mycket kraft i sin röst för flyga över den hårda inramningen och låta helt och hållet fri.
Storpublik i Lund.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen