Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Sverige till VM-final – målexplosion sänkte USA

Tre Kronor får chans att försvara sitt VM-guld i ishockey. USA hade mycket av spelet i lördagens semifinal i Köpenhamn, men Sverige stod för effektiviteten och hade en glödhet målvakt i Anders Nilsson, seger 6–0.

Mattias Janmark jublar efter sitt 4-0-mål och USA:s Nick Jensen deppar.Bild: LUDVIG THUNMAN
Sverige hade 1–0 med sig in efter första perioden. Det var allt annat än rättvist sett till matchbilden.
Ett rörligt USA hade spelet och skapade de vassa chanserna – 16–8 i skott och minst ett par kunde ha gått in, men målvakten Anders Nilsson var stekhet mellan stolparna.
Och så plötsligt en rapp attack i andra riktningen med knappt fem minuter kvar till pausvilan.
Skott Filip Forsberg skott, Jacob de la Rose högg på returen och kedjans tredje länk Viktor Arvidsson rakade pucken i mål.
USA fortsatte att övertyga och fick ett gyllene läge att utjämna när Adam Larsson åkte på 2+2 minuter för hög klubba efter 3.36.
I stället 2–0 Sverige i numerärt underläge genom Malmöfostrade Magnus Pääjärvi, som hakade på Mikael Backlund i en kontring och slog in en retur.
Malmöfostrade Magnus Pääjärvi satte 2–0 för Sverige.Bild: PETTER ARVIDSON
Sedan lossnade det rejält för Tre Kronor.
3–0 i powerplay av Patric Hörnqvist efter magnifikt förarbete av Mikael Backlund och John Klingberg – klapp-klapp-klapp!
Och så 4–0 bara elva sekunder efter det.
Rickard Rakell hittade en framstörtande Mattias Janmark och han hittade en öppning under USA-keepern Keith Kinkaids ena benskydd.
Desperationen växte hos USA i takt med att klockan tickade på i tredje perioden. Målvakten plockades ut med nästan nio minuter kvar att spela av matchen – då satte Viktor Arvidsson 5–0 i tom kasse och finalplatsen var definitivt klar.
Med knappt tre minuter kvar att spela kom 6–0. Adrian Kempe målskytt, Mikael Backlund spelade fram och gjorde sin tredje assist i matchen.
Gå till toppen