Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett magiskt ögonblick på taket

För de flesta är Lundakarnevalen tre dagar lång. För generalen är den ett och ett halvt år. Och det är precis det som är det roliga, säger Freja Davidsson Bremborg.

Freja Davidsson Bremborg, Karnevalsgeneral 2018.Bild: Peter Frennesson
För karnevalsgeneralen Freja Davidsson Bremborg har Lundakarnevalen 2018 pågått sedan början av 2017, långt innan hon i höstas valdes till hedersuppdraget, och än är karnevalen inte över. Men den bästa stunden hittills upplevde hon på AF-borgens tak natten mot söndagen.
– Strax före midnatt gick jag upp dit med några andra från kommittén. Det var ett magiskt ögonblick som jag alltid kommer att minnas. Det var fantastiskt att stå där med alla omkring sig och känna att det här har vi gjort tillsammans och allt har gått så himla bra.
Har du inte alls varit orolig över att något ska gå fel?
– Nej, folk har undrat om jag inte borde vara mer stressad, men jag har haft så himla bra folk med mig, alla har så bra koll på sina grejer så det har känts tryggt hela vägen.
Hur många är ni?
– Vi är 5 779 karnevalister, så jag känner inte alla personligen, men jag känner många, och då blir det extra roligt att gå runt bland alla verksamheterna och bara se hur duktiga alla är. Man får en helt annan känsla för karnevalen då.
Varför ville du jobba med detta?
– Jag är uppvuxen i Lund, har varit med så många gånger och upplevt några av mitt livs bästa stunder under karnevalen. Jag ville vara med och se till att andra också får uppleva samma sak.
Har det varit lika roligt för dig denna gång, när du måste jobba?
– Mycket roligare. Framför allt har ju karnevalen blivit mycket längre. För många andra är karnevalen de här tre dagarna, men för mig har det varit ett och ett halvt år. Och de senaste dagarna har jag inte behövt göra så mycket, jag har bara gått runt och njutit av att se att alla sektionerna har det bra.
Är det andra som gör jobbet?
– Min roll nu har varit att hoppa in om det krisar, men än så länge har jag inte behövt göra det, och det känns skönt.
Vad gör du på måndagen, när karnevalen är slut?
– Vi ses här på måndag morgon klockan åtta och påbörjar städningen av Lundagård som beräknas ta tre-fyra dagar. Jag kommer att vara här ute och bära tält.
Gå till toppen