Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Det repriserade karnevalståget avklarat

Vid fyratiden på söndagsmorgonen tystnade karnevalsområdet för att hämta andan. Bara några timmar senare var de första karnevalisterna i gång för att förbereda söndagens begivenheter, och vid klockan ett gick startskottet för karnevalståget i repris.

Karnevalsledningens rosa folkabuss är kör först i tåget.Bild: Peter Frennesson
Klockan är halv elva på söndagsförmiddagen och Isa Hendriks från Nederländerna har hela stora scenen framför Universitetshuset för sig själv. Hon sitter med benen i kors på ett bord mitt på scenen och knappar på sin mobiltelefon.
– Vi måste alltid hålla ett öga här, ifall någon skulle få en dålig idé. Det har varit folk här hela natten. Själv jobbar jag i köket, egentligen ska jag diska nu, men det är skönt att ta en paus här.
Läs också Bildspecial: Lundakarnevalens sista dag
Stora kärror fyllda med tomma karnevalsölburkar rullas till återvinningen. En och annan inofficiell burksamlare är också i farten. Kassaapparater bärs ut igen, kaffekiosken vid fontänen på Universitetsplatsen öppnar igen.
På en bänk vid kaffekiosken sover en gråhårig karnevalsbesökare i sittande ställning, bredvid sin vinlåda och ett tomt plastglas. Han piggnar till en stund av rörelsen omkring och lägger sig sedan på bänken i solskenet.
Läs också Tv: Se hela karnevalståget här
Det finns ännu inga officiella siffror, men enligt arrangörerna är det sannolikt att årets Lundakarneval har slagit besöksrekordet. Polisens insatsledare Fredrik Wahlöö håller med om att det har varit extremt mycket folk, men säger att allt har gått lugnt till.
– Det har varit en lugn natt med god stämning, jättemycket folk men bara enstaka överförfriskade.
Läs också Fattade du tåget? Vi har förklaringarna!
En handfull personer har omhändertagits av polisen eftersom de druckit för mycket, och någon enstaka av annan anledning, säger Fredrik Wahlöö.
Karnevalsgeneralen Freja Davidsson Bremborg är väldigt nöjd.
– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att så mycket folk skulle komma till Lund bara för karnevalen. Alla bidrog till den fantastiska stämningen. Efter tåget på lördagen blev det lite köer in till Karnevalsområdet, men allt gick som det skulle.
Söndagens tåg på väg in på karnevalsområdet.Bild: Peter Frennesson
Antalet besökare räknas i hundratusental, men eftersom ingen officiell siffra ännu finns är det inte helt säkert att det blir ett nytt besöksrekord i år. Något som däremot är säkert är att karnevalståget i år gjorde ett nytt hastighetsrekord, trots att tåget fick ta en krångligare och längre väg än vanligt på grund av spårvägsarbetet på Sankt Laurentiigatan.
– Vi var lite oroliga för korsningen där, men allt gick smidigt, säger Freja Davidsson Bremborg.
Klockan 13 på söndagseftermiddagen var det dags igen. Den rosa folkabussen med flak, där Freja Davidsson Bremborg stod med sina kolleger och viftade, var först att köra in på karnevalsområdet.
Därefter följde tågets övriga nitton vagnar och fjorton orkestrar.
Sammanlagt är det officiellt 1 479 deltagare i tåget. Någon kan dock ha valt att stanna hemma på grund av karnevalströtthet. 97 000 spikar och 200 liter färg har använts för att få ihop vagnarna.
I år ska karnevalstågets ekipage för första gången inte köras direkt till tippen efter söndagens andra runda. Eftersom karnevalen ska vara hållbar doneras allt som går att återanvända i stället till ett konstprojekt.
Gå till toppen