Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karnevalens själ finns bakom kulisserna

Per Lindström deltog i sin första Lundakarneval som student 1974 och blev fast. Sedan dess har han använt sin kamera för att upptäcka karnevalens själ och visa upp den för andra.

Karnevalsveteranen Per Lindström fotograferar Jenner Shaldrake och Kristoffer Levin.Bild: Peter Frennesson
I över fyrtio år har Per Lindström varit ett fast inslag i Lundakarnevalen, men inte på scenen utan bakom kulisserna. Han har fotograferat, skrivit, varit presschef och gjort böcker om karnevalen. Den första blev klar på tre dagar och kallades för Sveriges snabbaste bok.
– Jag upplevde karnevalen som student 1974. Då bestämde jag att nästa gång måste jag själv vara med, för jag tyckte att karnevalen är det bästa som händer i Lund. Det viktigaste på Lunds universitet.
Fyra år senare var Per Lindström redaktör för studenttidningen Lundagård, men tidningens 24 sidor räckte inte till för att berätta om karnevalen, tyckte han.
– Vi hade så mycket material över att vi kunde göra en bok på 120 sidor. Den kanske inte var så mycket märkvärdigare än tidningen, men det var en bok och vi kunde göra den snabbt eftersom vi hade samarbete med ett Lundatryckeri.
Karnevalsveteranen Per Lindström.Bild: Peter Frennesson
Och på den vägen är det. Sammanlagt har det blivit tio fotoböcker om Lundakarnevalen, samt en bok om karnevalens historia. Även i år har Per Lindström varit med lite överallt, men nu är det inte han som gör boken.
– Jag tycker tio böcker räcker, och jag är grymt imponerad av karnevalsfotograferna, så jag behövs egentligen inte. Men jag lämnar mina bilder ändå, kanske kan jag se saker som de inte lägger märke till, eftersom jag har varit med fler gånger.
Vad kan du se som nya karnevalister kanske inte lägger märke till?
– Jag vet ju att det roligaste inte händer på framsidan. Det är inte det som sker på scenen eller i tågvagnen som är roligast. Det kan vara förberedelserna två timmar innan, eller städningen efteråt, när alla är trötta och lyckliga.
Det fina med karnevalen är kamratskapet och att det finns en plats för alla, säger Per Lindström.
– När man jobbar på karneval får man vänner för livet. Tillsammans löser man problem som kanske ser olösliga ut och man får självförtroende för något mer. Det är där karnevalens själ finns. Att fotografera en själ är ju inte så lätt, men det är det jag har försökt göra.
Lundakarnevalen har påverkat många karnevalisters liv, menar Per Lindström. Även hans eget.
– Jag kanske inte hade blivit redaktör utan karnevalen, eller gjort böcker. Det fina med karnevalen är att man är med och gläder andra genom att ha roligt själv. Man får testa och förverkliga saker som annars inte hade varit möjliga, man får göra lite fel och roas, det är en väldigt öppen miljö.
Förutom karnevalen är det kameran som har öppnat dörrar för Per Lindström, säger han – och det fortsätter den göra.
– Jag kom in på Lundagård först som fotograf, jag har varit redaktör på en fototidning, jobbat på Expressen och varit bildchef på Sydsvenskan. Och jag är fortfarande nyfiken på karnevalen. Det är ett sätt att lära känna nya studentgenerationer, se vart de är på väg och förnya sin vänskapskrets.
Gå till toppen