Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: MFF-supportrarna bör jubla över Ljubljana

Det blev till slut en riktigt bra helg för Malmö FF. Självklart var segern mot Häcken och att hålla nollan och få tillbaka publikens tro det allra viktigaste.

Men nu är det ju så att Malmö alltid har blicken mot Europa och nu drar det ihop sig på allvar. För oss som följer uefaranken.hedstigen.se och hans eminenta uppdatering av seedningsläget till Champions League, visste vi att vi skulle rikta blickarna mot tre ligor den här helgen: Slovenien, Polen och Rumänien.
Redan i lördags kväll spelades det dramatisk seriefinal i den slovenska ligan. Maribor ledde, men föll i slutminuten på hemmaplan mot Ljubljana. Argentinaren Andres Vomberger fixade 3–2-målet i matchens sista ordinarie minut. Det innebar att Ljubljana tog tillbaka serieledningen med två poäng och två omgångar kvar.
Ljubljana är lågrankat, Maribor är högrankat. Håller Ljubljana ledningen, så kommer Malmö FF att vara seedat i den andra kvalomgången till Champions League (om man når dit...) och det har väldigt, väldigt stor betydelse om man ser till möjligt motstånd.
För även i Rumänien gick det "rätt" på söndagskvällen. Lågrankade Cluj tog hem ligan efter en 1–0-seger mot förra årets mästare Vitorul. Därmed hjälpte det inte att högrankade FCSB (gamla Steaua Bukarest) också vann sin match i sista omgången. Cluj är rankat långt sämre än MFF.
På det tredje stället gick det inte så bra. Precis som för två år sedan så fixade Legia Warszawa segern i polska ligan i sista omgången. Då, för två år sedan, innebar det att MFF inte blev seedat (vilket kom att sakna betydelse eftersom MFF åkte ur i kvalomgång 1).
Serieavslutningen blev dock något märklig. Tvåan Jagiellonia vann sin match, men var beroende av att Legias resultat. Storfavoriten ledde med 2–0 när matchen avbröts och Legia tilldömdes segern med 3–0 enligt flashscore.se. Hade polska ligan gått "rätt" hade seedningen i Q2 i Champions League redan varit klar.
Nu hänger alltså allt på att Ljubljana, och inte Maribor, vinner i Slovenien.
De två avgörande omgångarna i slovenska ligan spelas i rask takt 23/5 och 27/5.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen