Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska vagnarna återvinnas

Tippen är inte längre slutstationen för karnevalståget.

Carolina Motyka och Nisha Nair skruvar isär delar av en karnevalsvagn.Bild: Peter Frennesson
Lundakarnevalen handlar om tradition, men också om förnyelse. Den tidigare traditionen har påbjudit att karnevalståget efter söndagens andra runda fortsatt raka vägen till tippen, men nu är det traditionen som kasseras.
I stället körs vagnarna tillbaka till Kemicentrum där de byggts. I år ska de monteras ner i sina beståndsdelar för att kunna återanvändas på ett bättre sätt.
Man tar vad man har sade Albin Lindèn och använde sig av gravitationen för att demontera karnevalsvagnen.Bild: Peter Frennesson
Karnevalskommitténs rosa folkabuss står redan på parkeringen, men den ska inte skrotas. Björn Sanders står vid infarten till området och spanar efter det första ekipaget som ska skruvas i bitar. Han är chef för Vagnen, sektionen som ska ta hand om vagnarna.
– Jag var med för fyra år sedan också och minns hur vi gjorde då. Nu har vi ett hållbarhetstänkande som genomsyrar hela karnevalen och vi ska arbeta lite mer strukturerat. I stället för att gå lös med släggor så går vi lös med skruvdragare.
Sofia Olsèn Jonsson och Tove Höjgård-Olsèn källsorterar en enhörning.Bild: Peter Frennesson
Alla flaken ska ställas av på tågområdet vid Kemicentrum och successivt monteras ner. Allt obehandlat trä ska skickas till ett konstprojekt på Brunnshög, resten källsorteras i containrar som renhållningsverket har ställt fram.
– Vi har en liten skruvtävling också, vi har ställt fram fem små rör där man ska samla skruvar, de som samlar flest vinner.
Exakt hur lång tid arbetet kommer att ta kan Björn Sanders inte svara på, eftersom det är första gången ekipagen demonteras på detta sätt. Men inom några timmar hoppas han ändå att allt är klart.
– Nu kommer första vagnen! Till stationen! ropar Björn Sanders.
Alla karnevalsvagnar demonteras och delarna källsorteras.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen