Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Semesterlirarnas vinnarattityd en hjälp i krisarbetet

Kan high five hjälpa mot lågt självförtroende? Tja, det kan vara en del av behandlingen i alla fall. Men det finns annan medicin också. Som att smälla på lagkompisarna och bokstavligt talat höra en ny röst, vilken också kan få fart på gamla assisterande tränarröster.
Bild: Bildbyrån
Träningen med Malmö FF två dagar efter match är inte någon större upplevelse i vanliga fall. Magnus Pehrsson valde ofta att överåta den helt till de assisterande tränarna - så faktiskt även under de sista krisveckorna, vilket fick mig att fundera en aning.
På den träningen är i princip bara de spelare ute som inte spelade 90 minuter eller väldigt mycket i senaste matchen. Plus några enstaka till - Behrang Safari har markerat ett par gånger genom att gå ut, i fredags var Mattias Svanberg ute.
Plus Daniel Andersson, ny tillfällig huvudtränare. Ni känner honom som fåordig och dämpad sportchef, nu drev han på med mycket push och uppmuntrande tillrop. Olof Persson och Jens Fjellström hakade på och det var förstås ingen tillfällighet.
Lite - inte så lite förresten - hjälp i krishanteringen fick ledarna av att både Pontus Jansson och Erdal Rakip semestertränade. Det small rejält på ett sätt som vi inte sett på länge. Flera spelare rullade i gräset och fick känna på fotbollens smärta. Lite mindre hade den kanske blivit med benskydd, varför man tränar utan dem har jag väldigt svårt att förstå.
Fredrik Andersson hojtade till Erdal Rakip något om Premier League. Rakip log och tog nästa närkamp.
Skillnaden var påtaglig och ni som såg MFF:s möte med Hammarby noterade säkert också att - framför allt i första halvlek - var det många high five, klappar på axeln, kramar, blickar, rop mellan spelarna. Det var förstås inte någon tillfällighet.
Det säger också någonting om att ett förlustkrisande Malmö FF tappade inte bara poängen utan en del av lagandan de senaste veckorna. Vilket också syntes på träning och match - lägre intensitet på träning (även om spelarna sa till och fick upp den) och mer individuella försök än lagspel under matcherna.
På lördagen nådde lagspelet ända upp på läktaren. Efter bedrövligt kravallbeteende hos några huliganer och mer förståeliga rop på förändring från supportrar under cupfinalen och småhetsk stämning i Trelleborg, vände det redan uppe mot Hammarby till stöd för spelarna även efteråt hos de kanske 300 som åkt upp.
Även om bara första kvarten var öppen av träningen inför Häcken, slöt ett par hundra supportrar upp för "träningspepp". Det var ett bra tag sedan något sådant skedde.
Leden sluts, men för att hålla dem slutna krävs framgång och att Daniel Andersson kan stänga försvaret. Har nämnt tidigare att MFF har lika många poäng efter tio matcher som man hade 1999 vid degraderingen. Men räknade baklängesmålen nu också. Sexton minus 1999 efter tio omgångar, nu sjutton minus.
Ny energi och intensitet kan räcka långt i anfallsspelet. Men bakåt krävs kyla och koncentration. Det blir den stora utmaningen, inte minst i ett läge då det krävs ändringar i mittförsvaret igen.
Gå till toppen