Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige försvarade sitt VM-guld: ”Nu är det bara glädje”

Tre Kronor är världsmästare i ishockey för andra året i rad efter en högdramatisk final mot Schweiz som avgjordes på straffar, 3–2. Det är Sveriges elfte VM-guld genom tiderna.

Sveriges spelare jublar med pokalen efter vinst i finalen i ishockey-VM.Bild: LUDVIG THUNMAN
Schweiz tog ledningen i straffavgörandet, men sedan stängde målvakten Anders Nilsson butiken. Samtidigt satte Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg var sin straff – då var det avgjort och en svensk TV-puckhög med nya världsmästare jublade i Royal arena.
För Oliver Ekman-Larsson var det andra raka VM-guldet. Även i Köln i fjor satte han sin straff i finalen mot Kanada.
– Ja, det är tydligen något speciellt med VM och straffar för mig, sa han i segeryran efter att lagkaptenen Mikael Backlund lyft bucklan.
Segern satt långt inne – men var också därför extra skön.
– Nu är det bara glädje och känslor som inte går att beskriva. Man var rätt tröttkörd mot slutet, men det kändes som att man kunde spela två-tre dagar för att ta hem detta. Vi förtjänade verkligen det här guldet.
Sverige slog Schweiz i VM-finalen 2013 med 5–1 på hemmais i Globen och hade ett nytt guld att försvara nu i Köpenhamn efter finalsegern mot Kanada förra året i Köln.
Men det var tydligt att underdogen Schweiz inte tänkta lägga sig ner, utan bet ifrån ordentligt direkt från första nedsläpp.
Laget som tog sig till final tack vare sin solida defensiv i skrällmatchen mot Kanada, satsade nu allt framåt i jakt på ett tidigt ledningsmål.
TV-puckhög i Köpenhamn efter det svenska VM-guldet.Bild: Petter Arvidson
Först halvvägs in i första perioden började Sverige hitta rätt med sitt spel i offensiv zon, men Schweiz hade storspelande Leonardo Genoni i målet och han verkade ha konserverat formen från semifinalen mot Kanada.
Med drygt tre minuter kvar till första pausvilan åkte Tre Kronor på en kalldusch när Nino Niederreiter satt 1–0 för Schweiz.
Den svenska kvitteringen kom dryga minuten efter ledningsmålet och den var riktigt vacker.
Gustav Nyquist plockade ner Mattias Ekholms passning på volley mitt i skottsektorn och skickade in 1–1 i Genonis vänstra kryss med ett snärtigt handledsskott.
Samme man var indirekt inblandad när Schweiz på nytt tog ledningen 3.13 in i den andra perioden. Nyquist hade tio sekunder kvar på sin utvisning för hög klubb då Sverige gjorde ett dåligt byte och Timo Meier fick fritt fram att skjuta 2–1.
Sedan parkerade Sverige mer eller mindre i offensiv zon och fick utdelning med knappt fem minuter kvar av perioden. Med en man mindre på isen kunde schweizarna inte stå emot och Mika Zibanejad vispade in 2–2 med ett dragskott från blålinjen.
Det var upplagt för en rafflande avslutning på den här VM-finalen.
Två mållösa perioder inklusive förlängning tvingade fram ett straffavgörande och där var Sverige starkast precis som i Köln förr året.
Och Schweiz får fortsätta jaga sitt första VM-guld i ishockey – det här var tredje VM-silvret.
Gå till toppen