Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alla kapitel

 1. ”Varför inte fler hinder mot terror?”


 2. ”Varför får man bara ta studielån i sex år?”


 3. ”Varför finns det bara en geggig grusplan?”


 4. ”Måste man kunna perfekt svenska för att få ett jobb?”


 5. ”När ska vi med endometrios bli tagna på allvar?”


 6. ”Varför är skolorna så dåliga på att undervisa om hbtq?”


 7. ”Var ska mina barn få gunga?”


 8. ”Varför kan man inte börja läsa svenska på SFI direkt?”


 9. ”Varför är färdtjänsten aldrig i tid?”


 10. ”Varför är vår by Annelöv bortglömd?”


 11. ”Varför är det så mycket tung trafik i city?”


 12. "Varför behöver man en bil för att kunna slänga en soffa?"


 13. ”Varför är inte rökning förbjudet? Helt och hållet?”


 14. Hur ska jag ha råd att bo kvar?


 15. ”Varför får jag flyga så ofta som jag vill?”


 16. När ska biblioteket i Svedala få meröppet?


 17. ”Varför tog det flera månader innan jag kunde öppna ett bankkonto?”


 18. "Varför finns det ingen plats i Lund för unga att mötas på helgen?"


 19. Hur ska kvinnor i vården få heltidstjänster och lön de kan leva på?


 20. Varför är det så svårt att få en ledsagare?


 21. Varför är det så svårt att få en ledsagare?


 22. Varför är tågen så ofta sena eller inställda?


 23. ”Varför är de så emot hundar i Lund?”


 24. ”Varför ska inte cyklister lära sig att köra ordentligt?”


 25. ”Varför byggs det inga billiga lägenheter?”


 26. "Hur motverkar man den öppna knarkhandeln i Malmö?"


 27. Min röst: Varför måste jag vänta så länge på färdtjänst?


 28. Varför är baden öppna mindre i Svedala än i andra kommuner?

Min röst 2018

”Blir det cykelväg till Barsebäcks hamn?”

Harriet Rossing från Saxtorp hade gärna velat cykla till badet några kilometer bort. Men bilvägen känns för farlig.

Av:
Mikael Brandt
|
”Jag tycker det är en bra lösning att kunna cykla till olika ställen. Jag bor i Saxtorp, på Scoutvägen, men cyklar inte så där väldigt mycket.
I söndags skulle vi bort till Sjöbobadet och då tänkte jag, 'tänk om vi hade kunnat cykla dit'. Det var ju perfekt väder. Vi åker ofta dit och har picknick och så, eller till Barsebäcks hamn.
Men med den trafiken och den smala vägen så cyklar man inte där. Åtminstone inte när man kommit lite till åren. Vi fick köra bil i stället. Cyklar gör man inte. De kör ganska vilt där.
Jag har tänkt på detta länge, tänk så skönt det hade varit att cykla dit och även till Barsebäck. Det är ju platt och enkelt.
Men det är väl lite komplicerat i och med att det är i Kävlinge kommun en del av vägen går.
Men annars är det nog ganska bra med cykelvägar. Jag vet inte hur den där cykelvägen mellan Kvärlöv och Saxtorp går. Jag har inte ens sett att det är någon cykelväg.
Att cykla längs Landskronavägen är också svårt. Jag vet inte riktigt hur de tänkt sig där, hur barnen ska komma till skolan.
Jag kör bil och om det fanns cykelvägar så hade jag förstås gärna cyklat. Men jag bor i Saxtorp och jag har ofta ärenden in till stan och andra ställen och handla, och har man packning tar man gärna bil.
Men mest önskar jag mig den där cykelvägen till Barsebäck. Jag kan tänka mig att alla som bor i Häljarp och har barn hade tyckt det hade varit bra.”
Harriet Rossing en del i "Min röst". Hon bor i Saxtorp och tycker att det skulle finnas en cykelled till barsebäcks hamn.Bild: Sven-Erik Svensson

Det blir cykelled – men inte längs Barsebäcksvägen

Regionen och Landskrona stad planerar ny cykelväg från Häljarp och söderut. Men den kommer inte att gå längs Barsebäcksvägen.
På Landskrona stad har trafikingenjör Birthe Bunke bra koll på cykelvägar, både de som finns och de som planeras.
Hon är medveten om att Barsebäcksvägen, som är Trafikverkets ansvar, utmed Lundåkrabukten både är smal och rätt hårt trafikerad samtidigt som den bjuder in till höga hastigheter.
– Vi har haft möte med regionen då vi diskuterade den här sträckan. Men Trafikverket har inga ambitioner att bygga separat cykelväg, säger Birthe Bunke.
Dessutom finns naturskydd som sätter stopp för en utbyggnad.
Däremot samarbetar staden och regionen om en cykelled längs Landskronavägen sydost om Häljarp. Även Trafikverket är med i diskussionen.
– Det finns en cykelväg i Häljarp som kommer ut vid Emiliaskolan. Sedan ska den fortsätta längs hela Landskronavägen bort till rondellen i Saxtorp, säger Birthe Bunke.
Den delen av cykelvägen håller sig i Landskrona kommun. Efter Saxtorp ska cykelleden fortsätta söderut genom Hofterup och då befinner man sig i Kävlinge kommun.
Efter Hofterup fortsätter leden på Lundåkravägen och ut mot havet. Här får cyklister samsas med bilar.
Sträckan är en del av Sydkustleden som ska få status som nationell cykelturismled. Leden kommer att gå längs Skånekusten mellan Helsingborg och Simrishamn.
Den binder i sin tur samman två andra leder, Kattegattleden mellan Göteborg och Helsingborg, samt Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn.
Lina Jönsson på Region Skåne är projektledare för Sydkustleden. Hon ser den nya cykelsträckan mellan Häljarp och Barsebäckshamn som en möjlighet för både turister och boende att kunna cykla säkrare.
– En nationell cykelled måste leva upp till Trafikverkets olika kriterier, givetvis också säkerheten. Barsebäcksvägen är ingen rolig sträcka [för cyklister] så vi har fått hitta alternativ, säger hon.
Sydkustleden invigs officiellt sommaren 2019 men till dess är cykelvägen mellan Häljarp och Saxtorp inte klar. I stället hänvisas cyklister några år ytterligare till en alternativ led genom Saxtorpsskogen.
Har du tankar och frågor i ämnet? Mejla gärna vår insändarredaktion på asikter@sydsvenskan.se eller hör av dig till artikelförfattaren. Detta är ett avsnitt i HD:s och Sydsvenskans valsatsning "Min röst 2018". Med hjälp av läsarna, väljarna, skåningarna vill vi lyfta mer vardagsnära ämnen som inte brukar stå högst på den politiska agendan i valtider.
Bild: Mikael Brandt