Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Max Wiman: FCK är bara en brusten livlina från fiaskosäsong

Robin Olsen satt på bänken i FC Köpenhamns avslutande match i ligan.
Förre MFF-aren Markus Halsti blev dansk mästare i sin sista match med FC Midtjylland, men den stora dramatiken utspelade sig i derbyt på Själland. Där FC Nordsjælland spelade 0-0 mot FC Köpenhamn i en väldigt underhållande match och knep tredjeplatsen.
Det innebär att FCK kan missa Europaspel för första gången sedan 2000, för övrigt är enda gången man missat sedan bildandet 1992. Märkligt nog inträffade FCK-dippen - åtta i ligan - samtidigt som MFF spelade i Superettan.
Kvar finns bara en tunn livlina för FCK i form av en playoff-match om den sista Europa League-platsen i ett märkligt upplägg. Lennart Hedstigen - som gör bloggen uefaranken.hedstigen.se hjälpte till att reda ut begreppen.
I Danmark delas Superligan under säsongen i en mästerskapsserie med de sex bästa lagen, medan de övriga hamnar i två nedflyttningsgrupper.
Eftersom Brøndby som ligatvåa och cupmästare har säkrat dubbelt, går den sista Europaplatsen till mästerskapsfyran - eller ett lag från nedflyttningsgrupperna.
Hobro och AGF Århus blev etta och tvåa i den ena gruppen, Odense och Sönderjyske i den andra. Tvåorna Århus och Sönderjyske vann i första utslagningsomgången och har nu mötts i en match, där det blev 2-2 i Århus. Avgörandet faller på södra Jylland på tisdagen.
Vinner Sönderjyske dubbelmötet får Simon Kroon vara med och möta FC Köpenhamn på fredag i en enda direkt avgörande match om en Europa League-plats. Annars blir det AGF som får möta FCK.
För börsnoterade FCK (via Parken Sport&Entertainment) är det ett fiasko, närmast chock- och krisartat ekonomiskt om man missar Europa.
Illavarslande för Sveriges VM-spel: Robin Olsen var bänkad, efter att bara ha gjort en match efter sin axelskada. När FCK föll i förra veckan mot Midtjylland med 0-2 fick han kritik för agerandet vid ena målet. Olsen behöver rimligen all matchträning han kan få inför VM efter det långa uppehållet, sedan han skadade sig den 28 februari.
Förre MFF-aren Erik Johansson har nyligen kommit tillbaka efter skada och var FCK:s jätte i försvaret mot Nordsjælland. Farlig också på fasta situationer och skickades upp på topp i slutet när FCK jagade segermålet som tagit dem direkt till Europa. Men Johansson borde också fått en straff emot sig, för solklar fasthållning.
Gå till toppen