Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stjärnan om ”Kungsan”: Något jag drömt om

Den gula publikväggen dominerade på VM-läktarna och hyllades av Tre Kronor. Nu väntar guldfesten med supportrarna hemma i Sverige.
– Det är något jag har gått och drömt om, säger Mika Zibanejad om guldfesten i "Kungsan".

Mika Zibanejad ser fram emot att få fira gårdagens VM-guld med alla supportrar i Kungsträdgården i centrala Stockholm i eftermiddag.Bild: Claudio Bresciani/TT
Efter VM-guldet firade Tre Kronor vilt i omklädningsrummet i Royal Arena och festen lär ha fortsatt långt in på småtimmarna i Köpenhamn. I eftermiddag fortsätter festen med ett klassiskt guldfirande i centrala Stockholm – den med alla blågula supportrar i Kungsträdgården i centrala Stockholm.
– Det finns inget bättre, säger stjärncentern Mika Zibanejad med ett stort leende till TT.
För Stockholmskillen Zibanejad blir det naturligtvis något alldeles speciellt att få föra VM-bucklan till huvudstaden och få dela guldet med alla supportrar hemma i Sverige.
– Jag har sett fram emot det. Jag har gått och drömt om det – nu får det verkligen hända, säger New York Rangers-stjärnan.
Han är en av 13 VM-debutanter i årets Tre Kronor som får fira ett guld i sitt första världsmästerskap som senior. Endast tre i truppen har rutin på vad som väntar i Stockholm – forwarden Dennis Everberg samt backduon Oliver Ekman Larsson och John Klingberg var med när Tre Kronor mötte fansen på Sergels torg efter fjolårets VM-guld i Köln.
– Det är fantastiskt roligt – det är en stor del till varför man håller på med det här, säger Klingberg om att få dela glädjen med det svenska folket.
Även förra året krävdes det straffar i VM-finalen för att Sverige skulle ta hem guldet. Då var det Kanada som besegrades – i går var det Schweiz som Tre Kronor straffade när det elfte VM-guldet genom tiderna bärgades.
Årets guldhjältar har gång på gång hyllat den svenska supporterinvasionen under den över två veckor långa turneringen i Köpenhamn. Ett publikstöd som – precis som under fotbolls-VM 2006 – fick epitetet den gula väggen.
– Fansen har varit här och stöttat oss på ett helt fantastiskt sätt, men det ska bli jäkligt kul att få komma hem och få fira med fansen där hemma också, säger Nashvillebacken Mattias Ekholm till TT.
Festen med supportrarna i Stockholm drar igång klockan 16.30 – 50 minuter senare anländer guldkungarna till "Kungsan".
Fakta

Tre Kronors firande

Efter Sveriges andra raka VM-guld – och det elfte totalt – ska Tre Kronor hyllas i Kungsträdgården i Stockholm. Här är dagens schema för guldhjältarna:

Klockan 11.45: Tre Kronor flyger från Kastrup, Köpenhamn.

12.55: Landar på Arlanda och äter senare lunch hos sponsorn Svenska Spel.

16.30: Firandet i Kungsträdgården inleds.

17.20: Tre Kronor anländer till "Kungsan".

18.15: Firandet avslutas.

Gå till toppen