Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

37-åring döms för knivmordet på hemlös på Södra Skolgatan

Tingsrätten anser det bevisat att den utvisningsdömde 37-åringen knivmördade en hemlös Malmöbo på hundrastplatsen på Södra Skolgatan. Nu genomgår 37-åringen en rättspsykiatrisk undersökning – men eftersom han anses för farlig måste utredningen göras i Stockholm.

45-åringen som knivmördades på Södra skolgatan var Faktum-försäljare.Bild: Patrick Persson
Det handlar om mordet som skedde mitt emot de fullsatta uteserveringarna vid 22.40-tiden den 28 maj ifjol.
Flera vittnen såg hur en man stod på knä framför en annan person som hade byxorna nere.
Åklagarens teori är att mannen på knä skulle få knark i utbyte mot sex. Men efter utförandet gavs ingen ersättning, istället fick han ta emot flera knivhugg. Ett gick i halsen, ett annat rakt genom bröstet.
Läs också Åtal: Konflikt efter sexköp ledde till knivmord på Södra Skolgatan
En kvinna som var väg ut med sin hundar hörde hur offret bad om hjälp, och att knivmannen då drog upp honom på fötter. Knivmannen ska sedan ha klappat den svårt skadade mannen på axeln, flinat åt kvinnan med hundarna – och därefter lämnat platsen.
Offret staplade bort till uteserveringarna, men föll snart i medvetslöshet. En timme senare dödförklarades han.
Det rör sig om en hemlös 45-årig man som i flera år haft missbruksproblem, och som livnärde sig på socialbidrag och att sälja tidningen Faktum.
Fem dagar före mordet hade han sitt sista möte med socialtjänsten och uppgav att han återigen ville ha hjälp att bli kvitt sitt missbruk, och därför sökte ett drogfritt boende.
Polisen fick tidigt uppgifter om att 45-åringen hamnat i konflikt med en annan boende på Stadsmissionens härbärge, en 43-årig man. Bråket ska ha handlat om att 45-åringen erbjöd sextjänster mot narkotika.
Detta ledde till att 43-åringen häktades. Ett vittne pekade ut honom med 90-95 procents säkerhet vid fotokonfrontation. Men polisen hittade inga andra bevis som band honom till mordet.
Fem månader senare tog utredningen en tvärvändning - då fick polisen analyssvar som visade att mordoffrets DNA säkrats på en en kniv som beslagtagits av en våldsam sexofredare dagen efter mordet.
Bild: Bild: Från polisens förundersökning
Det rör sig om en 37-årig man som två veckor tidigare släppts från sin senaste vistelse på anstalt och levde som missbrukare runt Möllevångstorget. Hans DNA återfanns på två av mordoffrets fingrar, likaså på hans byxor.
37-åringen kom till Sverige år 2010 och sökte asyl.
Efter mindre än ett år i landet dömdes 37-åringen till tio års utvisning för en rad brott, bland annat ett våldtäktsförsök där offret kom undan genom att bita honom i tungan.
Förutom tre års fängelse förbjöds han att återvända hit före den 25 november 2021. Därmed fick han ett andra utvisningsbeslut, eftersom Migrationsverket tidigare avslagit hans asylansökan.
Men utvisningen kan inte verkställas eftersom 37-åringen är statslös, och hans tidigare hemland Kuwait vägrar ta emot personer som saknar medborgarskap.
Efter sitt första utvisningsbeslut har 37-åringen hunnit dömas för 31 nya brott – som han begått mellan sina korta perioder i frihet mellan sina fängelsevistelser.
Offren har i regel varit personer han inte känner som han överfallit på gator, busshållplatser och restauranger. Ofta har han varit knivbeväpnad.
Polisutredarna har plockat ut en journalanteckning från psykiatrin daterad den 26 februari 2016 där 37-åringen berättar att han dödat människor och även ätit dem.
Tingsrätten menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att 37-åringen är skyldig till mordet – trots att han själv nekar och påstår att hans DNA hamnat på offret i samband med ett tidigare sexköp.
Men domstolen anser att det måste utredas om 37-åringen ska dömas till fängelse eller vård. De rättspsykiatriska utredningarna görs i regel i Göteborg. Men eftersom 37-åringen anses för farlig måste han istället undersökas i Stockholm.
Kriminalvården klassar de brottsmisstänkta efter en skala mellan 1-4 – där 1 är de allra farligaste klienterna. 37-åringen är en av ett 15-tal personer per år som får den klassificeringen, enligt Tomas Lindfors, säkerhetschef på Rättsmedicinalverket.
– Det handlar om rymningsrisken, men även själva brottet eller om man bedömer att de kan vara våldsamma, säger han.
Nästa vecka ska resultatet av utredningen presenteras för tingsrätten, som avgör om 37-åringen är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse.
Åklagare Fredrik Jönsson har återigen yrkat på att 37-åringen ska utvisas, denna gången på livstid – men det är ytterst tveksamt om beslutet kommer att kunna verkställas.
Gå till toppen