Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Borgerlig dövhet i friskoledebatten

Man viftar med sin valfrihetsfana och hoppas på att ännu en gång slippa en diskussion i sakfrågor, skriver Per Almén (S) om sina meningsmotståndare i de borgerliga partierna.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
I min insändare den 10 maj - ”borgerligt dubbelspel kring friskolorna”- påpekade jag det märkliga i att den borgerliga oppositionen i utbildningsnämnden i Lund är beredda att säga ja till en lång rad ansökningar från vinstdrivna friskolor samtidigt som de stödjer den stora satsning som kommunen gör på det nya Hedda Andersson-gymnasiet.
Läs också Borgerligt dubbelspel kring friskolorna
De borgerligas svar kom den 16 maj. Det berör inte någon av de frågor jag tagit upp och inte heller vilken kvalitetsutveckling som vinstdrivna friskolor med samma program som de kommunala skulle ha bidragit med. Något som de borgerliga envist fortsätter hävda. Man viftar med sin valfrihetsfana och hoppas på att ännu en gång slippa en diskussion i sakfrågor. Rätten att välja blir viktigare än frågor kring ökade skillnader och bristande likvärdighet.
Läs också Lund behöver både fler och större friskolor
Många undersökningar visar att denna valfrihet framförallt utnyttjas av en välbeställd medelklass. Den enda mätbara effekten av detta är en ökad segregation.
Men även bland borgerliga politiker börjar nu insikten komma om att friskolemarknaden inte svarar mot de högt ställda förhoppningar som basunerades vid friskolesystemets införande.
I Dagens Nyheter den 9 maj skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande i Moderata ungdomsförbundet: ”Vad som är tydligt är att friskolereformen inte har varit den mirakelkur för skolresultaten som många inom borgerligheten har velat ge sken av” och ”det som borde vara skolans kärnuppdrag – kunskapsförmedlingen – har uppenbarligen inte alltid prioriterats högst”.
Mina borgerliga motståndare avfärdar min kritik som verklighetsfrånvänd vänsterideologi. Det är nog dags att friskolekramare i utbildningsnämnden och annorstädes börjar syna sin egen – som man gärna tror – ”ideologifria” argumentation.

Per Almén (S)

Ledamot av utbildningsnämnden, Lund
Gå till toppen