Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Först kommer den danska retoriken, sedan politiken.”

Väntar en dansk utveckling också i Sverige där ledande partier anpassar sig till Jimmie Åkessons retorik och politik?Bild: JESSICA GOW / TT
Två leende män besökte ett skånskt bostadsområde för någon vecka sedan. På Expressens bilder går Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna runt och pratar till synes avspänt med Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl, i vad som Jimmie Åkesson brukar kalla ett ”skräckområde”.
Thulesen Dahl ville enligt Åkesson väldigt gärna se Rosengård i Malmö. I Sverige talas det om ”utanförskapsområden”, i Danmark pratar politiker från fler partier än Thulesen Dahls om ”ghetton”.
Mötet hade också ett annat syfte. Thulesen Dahl ska lära Jimmie Åkesson hur en populistisk slipsten ska dras. Hur man får andra partier att ta efter ens politik. Först kommer den danska retoriken, sedan också politiken. Som DF har gjort i Danmark, inte bara som stödparti till den borgerliga regeringen utan nu också i förhållande till de danska Socialdemokraterna.
Men hur det ska gå i Sverige avgör inte Åkesson och Thulesen Dahl. Inte ännu i varje fall.
De svenska Socialdemokraterna kan fortfarande välja en annan väg. Det kan också Moderaterna göra. Tillsammans kan de lägga grunden för en asylpolitik som visserligen måste vara mer restriktiv än 2015, men som vilar på respekt för asylrätten och för internationella överenskommelser, på barnfamiljers möjligheter till återförening och på att påverka EU i riktning mot en gemensam och human flyktingpolitik.
Och de kan välja sina ord med större omsorg.
Men tillbaka till Danmark. Där har de övriga partierna i stora drag gjort DF:s politik till sin. Ändå är DF nu näst största parti i Folketinget.
De danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen hoppas kunna ta över regeringsmakten efter nästa val, som infaller senast 2019, med hjälp av Dansk Folkeparti. Och lade därför i februari i år fram ett förslag i DF:s smak.
Ingen ska längre kunna söka asyl vid gränsen utan istället skickas till speciella asylcenter i Nordafrika. För att i steg två kunna skickas – inte till Danmark – utan till FN:s läger för kvotflyktingar
Då skulle Danmark åter kunna ta emot kvotflyktingar, vilket stoppades av den danska regeringen förra året.
Anpassningen till DF har i Danmark skett successivt. I valrörelsen 2015 talade den dåvarande danska S-ledaren Helle Thorning-Schmidt om att skärpa asylplitiken och budskapet var att kommer du till Danmark ska du arbeta.
Som om detta inte vore en självklarhet. I Danmark och i Sverige,
Men precis så låter nu både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Den svenska verkligheten beskrivs i hårda ordalag. Och ja, det finns problem, med en arbetsmarknad där den som är utan utbildning inte efterfrågas. Men om man bara talar om problemen blir bilden av verkligheten skev. Och på det tjänar enbart populisterna som får sina teser bekräftade.
Inte undra på att Jimmie Åkesson och Kristian Thulesen Dahl ser så nöjda ut på bilderna från Rosengård. De svenska S-politikerna däremot borde ta sig en rejäl funderare efter de senaste opinionssiffrorna. Det var väl ändå meningen att de skulle vinna tillbaka sympatisörer från SD. Fel taktik kanske? Eller håller Socialdemokraterna i själva verket på att tappa bort sina värderingar? Som deras danska systerparti redan gjort.
Gå till toppen