Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slalomstjärna expanderar Malmötjänst utomlands

Transporttjänsten Packbud i Malmö lanserar ett nytt verktyg som optimerar körningar för transportföretag. Företaget siktar även på att nå nya marknader.

Den forne Slalomstjärnan, Thomas Fogdö, är huvudägare i Malmöföretaget Packbud som säljer transporttjänster.
Transporttjänsten utnyttjar ledigt utrymme i lastbilar för flytt av exempelvis möbler. Den som vill använda tjänsten lägger upp en förfrågan på företagets sajt om vad som ska transporteras och mellan vilka städer. Sedan tar Packbud betalt dels genom en mindre serviceavgift, dels genom att debitera transportören en viss summa pengar.
Lösningen lanserades för cirka fem år sedan av grundarna Mikael Funa, Pär Wredendahl och den forne utförsåkaren Thomas Fogdö.
Idag är över 400 transportörer anslutna till tjänsten, och sedan 2017 samarbetar företaget med bland annat köp- och säljsajten Blocket.
Under våren har Malmöföretagets befintliga ägare gått in med 1,2 miljoner kronor i nytt kapital. Den summan, tillsammans med en pågående crowdfunding-kampanj, beräknas ge tre miljoner kronor. Dessutom har bolaget tidigare i år beviljats ett stöd på två miljoner kronor från Energimyndigheten.
Totalt handlar det om cirka fem miljoner kronor som Packbud primärt ska använda till lansering och marknadsföring av en så kallad ruttoptimerare, ett digitalt verktyg som förenklar logistiken och körscheman för små- och medelstora transportföretag.
– Det är den största satsningen som vi någonsin har gjort. Det arbetet kommer att pågå länge och utgöra navet i vår verksamhet, säger Mikael Funa, vd för Packbud.
Nästa år siktar bolaget även på att även nå fler användare utomlands.
– Vi ska ta oss ut på minst en marknad till, antingen i Norden eller Baltikum. Sedan är vi också nyfikna på en lansering i något utvecklingsland, exempelvis i Asien, men i nuläget är inget spikat, säger Mikael Funa.
Fakta

Packbud

Ägare: Grundarna Thomas Fogdö (huvudägare), Mikael Funa och Pär Wredendahl. Dessutom tio externa ägare, bland annat investmentbolaget Aggregate.

Säte: Malmö.

Antal anställda (idag): 5.

Omsättning (2017): 3,5 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto (2017): Minus 1,5 miljoner kronor.

Gå till toppen