Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Tre ledamöter i Akademin kräver Horace Engdahls avgång

Tre av Svenska Akademins ledamöter Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademin. Det skriver Svenska Dagbladet. Horace Engdahl kallar kravet för ”en dumhet”, enligt SVT.

Horace Engdahl. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
I ett brev som de tre ledamöterna överlämnat till den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson står det:
”I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden. Ett första steg måste vara att välja in en framstående jurist på stol nr 1. Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”, enligt Svenska Dagbladet.
Just nu består Svenska Akademien av tio ledamöter, men enligt stadgarna krävs tolv ledamöter för att välja in nya medlemmar. Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter att de tre kan tänka sig att fortsatt delta i arbetet om kraven på Horace Engdahls avgång blir verklighet.
– Det kan vara många saker. Alltifrån att var med och rösta in nya ledamöter, eftersom de inte kan göra det själva. Vi kan rösta in nya, i första hand en framstående jurist på stol nummer ett, säger han.
I en intervju med SVT Nyheter den 11 maj sa Horace Engdahl att han ville se ett slut på det som han upplevt som ett mediedrev.
– Det beror inte på något jag har gjort. Jag har inte gjort något annat än att försvara min uppfattning i akademien och det har retat gallfeber på människor, sade han då.
Horace Engdahl avfärdar avgångskravet som en "dumhet" i ett mejl till SVT Kulturnyheterna. I ett annat mejl till DN skriver han att de tre ledamöterna kommer att misslyckas med sitt försök.
"Så skönt, då blir vi av med dem. Jag är vald till stol nr 17 på livstid och kommer förvisso att sitta kvar till min död. De tre avhopparna skämmer ut sig genom att detta misslyckade försök till maktspel", skriver han.
Tidigare har Horace Engdahl sagt i intervjuer att han vill se ett slut på det som han upplevt som ett mediedrev och att han inte gjort något annat än att försvara sin uppfattning om Akademien.
Även Akademiens tillförordnade direktör Göran Malmqvist är kritisk mot kravet.
– Det är dumheter! Det är helt otänkbart. De har lämnat Akademien och har inte med oss att göra. Jag vill inte kommentera mer, men det är för jävligt, säger han till TT.
Gå till toppen