Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Majvädret

Värmen når nya höjder i helgen

Värmebölja väntas i helgen samtidigt som risken för bränder i skog och mark ökar. SMHI utfärdar varning i Skåne.

Sommarvärmen håller i sig och kulminerar på söndagen. 30 grader i Helsingborg, 29 i Lund, 27 i Malmö och 26 i Landskrona, så ser prognosen ut just nu.
– Temperaturerna under veckan landar i stort runt 20-24 grader. Sedan får vi fortsatt högtrycksbetonat väder i helgen och i början av nästa vecka, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.
SMHI:s prognos över skogsbrandsrisk för tisdagen.
Samtidigt har SMHI utfärdat en varning för risken för bränder i skog och mark i Skåne län, förutom Österlen.
– Risken är extremt stor och det ser ut att hålla i sig eftersom det varit torrt så pass länge. Bränder uppstår lätt och sprids så iaktta försiktighet. Sen om det råder eldningsförbud är det kommuner och länsstyrelser som beslutar om.
Fakta

Detta innebär brandrisk

Definition för Risk skogsbrand: Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

I vissa delar av länet är det extremt stor brandrisk och andra delar mycket stor.

5E - Extremt stor brandrisk:

I samband med långvarig torka och högsommarvärme är det ofta extremt stor brandrisk. Här kan det vara extremt torrt eller att brandförhållandena är exceptionellt svåra. Bränder blir ofta häftiga och får en snabb utveckling. Toppbränder kan förekomma. Här ska du vara mycket försiktig vid eldning.

5 - Mycket stor brandrisk

En brand kan utveckla sig mycket snabbt och häftigt. Toppbränder kan förekomma. Här ska du vara mycket försiktig vid eldning.

Källa: SMHI

Att sommarvärmen förkortade våren i år betyder inte att sommaren blir kall. Årstiderna är inte beroende av varandra på det sättet. Det går inte heller att koppla den pågående värmeböljan till klimatförändringar.
– När man pratar om klimatet så är det längre perspektiv man har. Väder varierar ju från år till år och det pågår mycket skiftningar. Att koppla enstaka händelser till klimatförändringar är svårt att göra.
– Men vi har ju sett en stigande temperatur över de senaste 30 åren, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.
Gå till toppen