Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Andreas Ekström: Andreas Ekström: Var är bevisen, Filter?

Tidskriften Filter gick ut hårt på Facebook, det går inte att missförstå, exakt så här står det:
”Filter avslöjar: lösningen på Palmemordet.”
Så kan man bara uttrycka sig om man är absolut säker. Om varje rimligt tvivel är undanröjt.
Det är det inte, i varje fall inte genom Filters långa reportage som pekar ut en sedan länge avliden man som Palmes mördare.
Allt fler förbryllade journalistkolleger och jurister luftade snart invändningar efter publiceringen. Men… jovisst, en del tidigare okända uppgifter… och en retoriskt hyggligt övertygande framställning kring en person som var på platsen och saknar alibi och möjligen hade tillgång till vapen…
Men var exakt är bevisen?
Spontant överväger jag att lägga in ett Filter-filter i min mediekonsumtion. Slår man på en trumma med den diametern som Filter gjorde före publiceringen behöver efterklangen bli en annan.
Jag är ingen jurist, men det som står i artikeln skulle aldrig på tusen år räcka för en fällande dom. Åtminstone inte om åtalspunkten vore mord.
Nu tror jag att en helt annan brottsrubricering ligger närmare till hands i det här fallet. Något tillnärmelsevis lika grovt förtal av avliden har vi nog inte sett i svensk press – försåvitt det inte snart är bevisat, verkligen bevisat, att den utpekade mannen också sköt de där två skotten på Sveavägen.
Gå till toppen