Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsarbrev: ”Landsbygdsbefolkningen är en bromskloss för utvecklingen.”

Gunnar Barkenhammar:
I huvudledaren (19/5) hävdas att kostnaden för en glesnande glesbygd är hög, fast att det där finns idéer och livskraft. Men kreativitet kräver kluster, och de finns i tättbebyggda områden. De flesta glesbygdskommuner har en uppochnervänd ålderspyramid och ett antal bidragsbehövande. Skatteunderlaget blir för litet för att ge den service medborgarna har rätt att kräva. Det kommunala utjämningsstödet dränerar livskraftiga städer och håller halvdöda glesbygdskommuner under armarna. Resurser skickas till regioner som inte har förutsättningar att klara sig. Låt oss satsa på städerna och låt oss se till att vi åtminstone där får ordentliga skolor, ordentlig sjukvård och ordentlig kommunal service med kollektiva kommunikationer.
Det är dags att inse att det inte går att rädda glesbygden. De som vill bo på landet gör det på bekostnad av att det är långt till det mesta – vård, skola, omsorg – och långtifrån billigt. Och omöjligt att driva företag eller distansarbeta på grund av att det inte finns internet. Slutsatsen blir att landsbygdsbefolkningen är en bromskloss för utvecklingen. De är konservativa och de vill bevara det bestående. Inte riktigt bra för landets utveckling.
Harald Helander:
Ledaren (15/5) "Wallström glömmer Hamas ansvar för dödsdansen" beklagar att utrikesminister Margot Wallström (S) bara skuldbelägger USA och Israel, men inte Hamas, för den senaste massakern av civila palestinier i Gaza.
Tidningen skriver att Gazas befolkning är Hamas gisslan och att det egna folkets döda är ett propagandavapen för den islamistiska gruppen. Israels blockad av Gaza som har pågått i elva år har förstört Gazas ekonomi och området kommer enligt FN att bli obeboeligt inom två år. Världshälsoorganisationen WHO rapporterade att 54 palestinier förra året dog medan de väntade på att få visum för att åka till Israel för medicinsk behandling. Att tolka detta som att det är Hamas och inte Israel som håller befolkningen gisslan är en imponerande förvrängning av verkligheten.
När journalister, minderåriga och till och med spädbarn mördas av en ockupationsmakt, och den israeliska militären påpekar att de visste var varenda kula hamnade, behövs inget ”propagandavapen”. Siffrorna talar för sig själv. Inga skjutvapen har använts av palestinierna under de senaste veckornas protester. Den eviga vanan i västerländsk media att skildra denna konflikt som om den vore mellan två jämlika aktörer, och ständigt skylla på offren, är i sig självt propagandistiskt.
Stig Broqvist:
Under ”Aktuella frågor” kallar Jehoshua Kaufman (15/5) och Ian Buruma (20/5) på felaktiga grunder viss skarp kritik av staten Israel för antisemitism. Enligt Kaufman är det antisemitism när man påstår att Israel utövar apartheid. Faktum är att staten Israel behandlar palestinier och judar olika. Judar som själva aldrig bott i Israel kan omgående få flytta dit och få medborgarskap. Palestinier däremot, med far- eller morföräldrar eller föräldrar födda i det område som nu är staten Israel, får inte flytta dit. Inte ens den palestinier, som själv är född i Israel, men som varit bosatt utomlands en viss tid, får återvända. Israel är starkt segregerat. Palestinier förbjuds oftast bygga till och reparera sina hus. Sådant kallas apartheid.
Buruma ser likheter mellan vänsterkritik mot USA:s och Israels imperialism och högerns antisemitism under det tidiga 1900-talet. Vad han förtiger är att Hitler använde kritik mot judiska bankirer för att piska upp ett hat, medan vänstern är noga med att inte låta kritik mot USA-imperialism och staten Israels politik slå över i hat mot judar som folk.
Gå till toppen