Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Låt politikerna provsmaka de äldres mat

Mat- och måltidsmiljö i särskilt boende i Staffanstorp hamnar på sista plats i en jämförelse med hela Sveriges kommuner.Bild: Pontus Lundahl/TT
Enligt senaste Öppna jämförelser 2017 är Staffanstorp sämst i landet, plats 251 av 251, vad gäller mat- och måltidsmiljö i särskilt boende. En annan bottenplacering gäller bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten. Där hamnar kommunen på föga smickrande plats 280 av 288. Gällande personalkontinuitet i hemtjänsten placerar sig Staffanstorp på plats 230 av 240.
Socialnämndens ordförande uttrycker på sin offentliga Facebook sin förvåning och bestörtning över resultatet. ”Läget är bedrövligt och inget vi accepterar”, skriver den moderate nämndordföranden, som har suttit på sin post som yrkespolitiker i över två hela mandatperioder - närmare ett decennium, och tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna haft ansvaret för äldreomsorgen. Fiaskot i denna verksamhet är därmed i högsta grad ett resultat av nämndsordförandens och alliansens egen politik.
Nu planeras tydligen ett antal akuta åtgärder. Möten ska hållas, förklaringar begäras och förändring avkrävas. Det inger dock knappast förtroende att ansvariga politiker är tagna på sängen av resultatet i rankingen. Reaktionen hos Socialstyrelsens presidium väcker ett flertal frågor. Har man verkligen haft så dålig koll på sin egen verksamhet? Görs inga utvärderingar eller kvalitetsgranskningar av äldreomsorgen för att säkerställa god omsorg av våra äldre? Hur avskärmade från verkligheten har ansvariga politiker varit för att missa tendenserna? En kommun hamnar knappast på absolut sista plats i riket över en natt. När media uppmärksammar de katastrofala siffrorna ger de ansvariga sken av att visa handlingskraft, när faktum är att dessa politiker låtit verksamheten förfalla i över två mandatperioder.
Om Sverigedemokraterna haft ett reellt inflytande över Staffanstorpspolitiken så hade denna situation aldrig uppstått. I vårt lokala partiprogram betonar vi att politiker ska vara i kontakt med den verklighet de är satta att förfoga över. Vi verkar därför för en bättre kommunikation mellan politiker och personal genom samverkansmöten, att politikerna regelbundet ska genomföra studiebesök i verksamheterna, att nämnderna genom ett remissförfarande ska inhämta professionens synpunkter för bättre underbyggda beslut och att politiker öppet ska redovisa sina åtaganden i näringslivet.
Vad gäller maten som serveras på våra boenden är vårt enkla minimikrav att kommunens politiker och i synnerhet socialnämndens ledamöter, regelbundet provsmakar maten som serveras våra äldre. Svårare än så behöver det inte vara.
Det behövs en ny politik i Staffanstorp. Nya tankar, ny verklighetsförankring och nya människor i rådhuset. Människor som till skillnad från nuvarande yrkespolitiker, faktiskt lever och har kontakt med verkligheten. Vill du som väljare att detta sker, rösta rätt i september.

Sverigedemokraterna

Staffanstorp
Gå till toppen