Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Monica Zetterlund, ”Cirkeln”-skaparen och Suzanne Osten – så blir nästa säsong på Malmö stadsteater

Monica Zetterlund får liv på Hipps scen i höst. Suzanne Osten tar sig an det tabubelagda självmordet och Sara Bergmark Elfgren har specialskrivit en magisk föreställning. Dessutom startar Malmö stadsteater nu ett samarbete med nationalscenen Dramaten i Stockholm.

Monica Zetterlund, Sara Bergmark Elfgren och Suzanne Osten.Bild: Sydsvenskan Bild, Claudio Bresciani och Anders Wiklund/TT
Malmö stadsteater har en framgångsrik säsong bakom sig med 93 procents beläggning och publikframgångar med ”Vinnaren tar allt”, ”Fröken Julie” och ”Det svarta vattnet”. Det var egentligen bara mastodontföreställningen ”Angels in America” som inte nådde den förväntade publiken. Dessa framgångar gör att stadsteaterchefen Kitte Wagner känner en stabil ekonomisk grund under fötterna och kan satsa på dyrare produktioner den kommande säsongen. Det innebär att man kan göra en föreställning om Monica Zetterlunds liv och skaffa sig de kostsamma rättigheterna att framföra hennes låtar, men också beställa verk av välkända fantasyförfattaren Sara Bergmark Elfgren och göra ett självmordsdrama med massor av skådespelare på scen.
Stadsteaterchefen Kitte Wagner betonar att framgångskonceptet för teatern är att skådespelarensemblen är så djupt involverad i säsongsprogrammet. Föreställningarna tas fram efter mängder av workshops där de testar olika manus och idéer.
– Det gör att alla föreställningar under en säsong är kärleksbarn. Vi vill ha bort fabrikskänslan, säger Kitte Wagner.
Här är de elva största nyheterna kring Stadsteaterns kommande säsong.

1. Monica Zetterlund blir teater

Mari Götesdotter gör huvudrollen som Monica Zetterlund i "Monicas vals".Bild: Lars Brundin
Höstens stora satsning är föreställningen ”Monicas vals” om sångerskan Monica Zetterlund med urpremiär på Hipp den 21 september. Idén kom till i regissören Heinrich Christensens hjärna, men det var först när manusförfattaren Klas Abrahamsson kom in i bilden som allt föll på plats.
– ”Monicas vals” har underrubriken ”Fragment och fantasier” och är ett drömspel där vi möter en 60-årig Monica Zetterlund som inte mår så bra. Hon undrar om livet hon har levt har varit värt det och så myllrar det fram personer ur hennes förflutna. I filmen om Monica Zetterlund så var det mycket fokus på hennes pappa och man. Vi har mer fokus på musiken. Vi ska omvandla Hipp till en jazzklubb, berättar Kitte Wagner.
Rollen som Monica Zetterlund ska göras av Malmö stadsteaters Mari Götesdotter och bakom sig kommer hon att ha en jazzorkester ledd av danske saxofonisten Benjamin Koppel.

2. Suzanne Osten ska regissera självmordsdrama

Suzanne Osten.Bild: Anders Wiklund/TT
En annan storsatsning nästa säsong är att regissören Suzanne Osten ska ta sig an stjärnskottet Alice Birchs ”Ett självmords anatomi” som får Sverigepremiär på Intiman den 15 februari.
– Ingen annan kan ta det svåraste och göra det lätt så som Suzanne Osten kan. Här tar hon sig an temat kvinnor och självmord, säger Kitte Wagner.
På scen kommer man att kunna följa tre generationers kvinnor samtidigt på en tredelad scen. Sandra Stojiljkovic, Karin Lithman och Monica Wilderoth spelar mor, dotter och dotterdotter, fast i samma ålder. Två av dem begår självmord, men inte den tredje.
– Alla är på scen samtidigt med tre olika handlingar. Det blir som ett körverk kring ett av våra mest tabubelagda ämnen, säger Kitte Wagner.

3. Stadsteatern startar samarbete med Dramaten

Tilde Björfors, ledare för Cirkus Cirkör, ska nu göra cirkusdrama för både Dramaten och Malmö stadsteater.Bild: Sandra Henningsson
När Unga Teaterns förra konstnärliga ledare Ada Berger lämnade Malmö för jobb på Dramaten i Stockholm så skapades också band mellan de två teaterinstitutionerna. Nu startar Malmö stadsteater och Dramaten ett treårigt samarbete som inleds med en Cirkus Cirkör-föreställning. Malmö stadsteater har tidigare samarbetat med Cirkus Cirkör kring trilogin ”Borders”, ”Limits” och ”Movements”. Nu ger sig Cirkus Cirkör in i en ny trilogi. Denna gång om ämnet kvinnan. Gunilla Thorgrens bok ”Guds olydiga revben” blir första verket och föreställningen får premiär på Dramaten i mars och går sen vidare till Hipp med premiär där den 4 maj 2019.
– Jag skulle säga att Dramaten och Malmö stadsteater har en liknande idé just nu om vad teater är och vad vi är nyfikna på, säger Dramatens chefsproducent Åsa Lassfolk som var på plats på onsdagens presskonferens.
Ett samarbete med Dramaten tycker Kitte Wagner känns helt rätt och säger att det liknar en romans.
– Det finns ju ingen konkurrens mellan oss. Och cirkus är dyrt att göra. Genom att vi samarbetar så får vi mer för skattepengarna, säger Kitte Wagner och berättar att det var nära att även Medborgarbandets "Vinnaren tar allt" skulle tas till Dramaten men det blev inte av.
Den här gången är det Dramaten som producerar föreställningen. Nästa samarbete lär det bli Malmö stadsteater. Stadsteatern är dessutom inbjudna att delta i Bergmanfestivalen på Dramaten 2020.

4. ”Cirkeln”-författaren skriver ny ungdomsföreställning

Sara Bergmark Elfgren.Bild: Claudio Bresciani/TT
En helt annan urpremiär äger rum den 9 mars på Hipp och görs av Unga Teatern. De har nämligen gett succéfantasyförfattaren Sara Bergmark Elfgren, som står bakom ”Cirkeln”-serien, i uppdrag att skriva en helt ny historia. Det har resulterat i en historia om unga människor på en folkhögskola som dras till den geniförklarade Oscar Lilja. Men en dag försvinner han och flera år senare försöker fyra av eleverna att förstå vad som egentligen hände. ”Oscar Liljas försvinnande” görs i samarbete med Bombina Bombast och avancerad digital teknik.
– När jag blev chef på Unga Teatern så funderade jag kring vem jag tycker talar till unga på ett bra sätt och då började jag tänka på Sara Bergmark Elfgren. Hon är inte helt lätt att få ombord, men det här tände hon på, berätta Unga Teaterns konstnärliga ledare Sara Cronberg som även ska regissera "Oscar Liljas försvinnande".

5. Bergmann gör Bergman

Anna Bergmann.Bild: Johan Sjövall
Ingmar Bergmans film ”Persona” från 1966 blir teaterföreställning med premiär på Intiman den 15 september. Görs i samarbete med Deutsches Theater Berlin. Huvudrollerna görs av Karin Lithman från Malmö stadsteater och den tyska stjärnskådisen Corinna Harfouch. I Malmö kommer Lithman att spela den talande systern och Harfouch den stumma. I Berlin blir det tvärtom. Tyska Anna Bergmann står för regin.
– Ensemblen har varit tydliga med att de vill jobba mer med Anna Bergmann som även gjort ”Petra von Kants sista tårar”, ”Nora” och ”En midsommarnattsdröm” här. Så vi gjorde en workshop med Anna Bergmann där vi testade bland annat Tjechovs ”Tre systrar”, men då berättade hon att hon hade den här idén om ”Persona” och vi kände att det var en perfekt idé till Bergman-året, säger Kitte Wagner.

6. ”En handelsresandes död” väcks till liv

Stadsteaterchefen Kitte Wagner var iklädd en vit t-shirt på onsdagens presskonferens med ett citat ur "En handelsresandes död".Bild: Lars Brundin
Arthur Millers psykologiska drama hade premiär på Broadway 1949. Nu sätter Dennis Sandin upp klassikern på Intiman den 6 oktober med Göran Dyrssen i huvudrollen som handelsresande Willy Loman som står på kanten till sammanbrott.
– Vi lever i en tid där fler tror på startups och entreprenörskap och att man kan bli sin egen lyckas smed. Men samtidigt ser vi större skillnader i samhället. Den här historien är viktig att göra nu. Det är en arbetarklassberättelse om självförnekelse, entreprenörslögn och en manlighet i kris, säger Kitte Wagner.
Men de tänker inte göra föreställningen i en modern version med koppling till startupvärlden, utan den görs som en reguljär klassiker.
– Vi litar på att besökarna klarar av det komplexa. Vi tror inte att vi behöver servera färdigtuggad mat. Är berättelsen tillräckligt stark så litar vi på den, säger Kitte Wagner.

7. Ada Berger gör erotiskt kostymdrama

Ada Berger.Bild: JOHANN SELLES
Chistopher Hampton dramatisering av Choderlos de Laclos brevroman ”Farliga förbindelser” har blivit film flera gånger. Nu tar sig Unga Teaterns förra konstnärliga ledare Ada Berger an dramat och gör därmed Hipp-premiär som regissör utanför Unga Teatern. Premiär på Hipp den 1 februari 2019.
– Ada är ju en regissör som alla här vill jobba med. Det blir ett erotiskt kostymdrama och en berättelse om kärlek, makt och spel. Där det inte gäller samma regler för kvinnor som för män, säger Kitte Wagner.

8. Mattias Linderoth regidebuterar

Mattias Linderoth.Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT
När repertoaren skulle färdigställas så kände ensemblen och teaterledningen att man saknade en komedi. Efter en workshop där man läste sex komedier så kom man fram till att de ville göra Joe Hampsons ”Kaniner” som inte är spelad i Sverige tidigare.
– Humorn i den känns inte daterad, utan den är rolig i vår samtid. Jag skrattade så mycket att jag kissade på mig, säger skådespelaren Johannes Wanselow som ska spela en av huvudrollerna.
När man funderade på vem som skulle regissera så resulterade det i en debut inom teaterhuset. Skådespelaren Mattias Linderoth ska för första gången regissera.
– Många av de bästa komediregissörerna är ofta skådespelare själva för det är så tekniskt och bygger på tajming, säger Kitte Wagner.
”Kaniner” får premiär på Intiman den 16 mars 2019.

9. Stadsteatern startar lunchteater

Kabarékvällen ”Hipp Night” kommer att återvända under nästa säsong och en av förra årets stora succéer under ”Hipp Night” var den påhittade teatergruppen Lilla Nasareths misslyckade julspel där allt gick fel. Nu utvecklas föreställningen från femton minuter komedi i en kabarékväll till att bli en halvtimmes lunchteater med tillhörande soppa och premiär den 30 oktober på Hipp.

10. Skejtdrama på Unga teatern

Scen ur Gus van Sants film "Paranoid Park".Bild: Nonstop Entertainment
Blake Nelsons ”Paranoid Park” har blivit film av Gus van Sant. Nu ska historien om den 16-årige skejtaren Alex som råkar ha ihjäl en säkerhetsvakt bli föreställning på Studion. Premiär den 22 november.
– Jag har gjort "Brott och straff" tidigare och jag minns att det var många unga som kan då för det är ett ämne som intresserar dem mycket. "Paranoid Park" är en väldigt fin bok med mycket filosofiska tankar om hur man kan rättfärdiga en olycka och hur man lever med skuld, säger Sara Cronberg.

11. Karl-Bertil Jonsson återvänder

Varken Mattias Linderoth eller Josefin Iziamo är kvar i föreställningen när "Karl-Bertil Jonssons julafton" återvänder i höst.Bild: Peter Frennesson
Det blir en del återseenden under säsongen. Lars Noréns ”Episod” får nypremiär på Intiman den 5 december. Johannes Wanselows monolog ”Jag, mig själv och min persiska pappa” får nypremiär på Intiman den 11 januari. Sandra Stojiljkovics berättelse "Panik panik kom inte hit" sätts upp igen på Studion den 20 mars nästa år. Men mer överraskande är att Unga teaterns stora familjeföreställning i jul blir en repris. Tage Danielssons ”Karl-Bertil Jonssons julafton” som sattes upp på Hipp julen 2016. Den 16 november är det nypremiär, nu med Lilja Fredriksson i rollen som Karl-Bertil.
– Karl-Bertil blev en sådan succé senast att den sålde slut. Därför vill vi sätta upp den igen, säger Sara Cronberg.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen