Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Filip Yifter-Svensson: Nej, Tom Wolfe var faktiskt inte med när Phil Spector fick panikångest

Tom Wolfe (1930-2018).Bild: Stephanie Klein-Davis
"Här är reportern inte osynlig, utan mer en subjektiv varelse som ser och som hela tiden är med på resan – och det var verkligen Tom Wolfe", säger Kristofer Lundström till SVT:s Kulturnyheterna.
I likhet med andra som efter Wolfes bortgång har försökt karaktärisera new journalism-traditionen låter det som om han beskriver vilken berättande reporter som helst av idag som använder "jag" i sina texter. Eller en Louis Theroux som i sina dokumentärfilmer syns i var och varannan bildruta.
Det är helt fel.
Det var faktiskt osynligheten som utmärkte new journalism-reportrarna. De kunde på ett målande sätt beskriva den där resan som Lundström pratar om – utan att själva ha varit med på den.
Tom Wolfe var inte med när Phil Spector fick panikångest på ett flygplan.
Lika lite som Truman Capote var med när mördarna som han skrev om i "Med kallt blod" flydde i bil till Mexiko. Ändå kunde han skildra hur landskapet förändrades utanför fönstret och hur replikerna föll. Han gjorde förstås otaliga intervjuer med dem i efterhand. Men istället för att redovisa deras hågkomster från ett "nu" – där intervjusituationen blir scenen – placerade han hela sin framställning i ett "då", som om han själv varit där och betraktat skeendet.
Det var det som var det nya.
Gå till toppen