Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordiskt samarbete om 5G

Norden ska bli den första och bäst integrerade 5G-regionen i världen. De beslutade de fem statsministrarna när tvådagarsmötet i Örnsköldsvik avslutades.

Statsminister Stefan Löfven med en drönare som ska leverera en hjärtstartare.Bild: Erik Mårtensson / TT
– Vi blir den första sammanlänkade 5G-regionen i världen, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han bjöd in sina statsministerkollegor att underteckna en gemensam avsiktsförklaring.
I den slås fast att de nordiska länderna ska vara i framkanten när den nya 5G-tekniken slår igenom och världsledande i användningen av tekniken för utveckling och digitalisering av samhällets alla sektorer.
– Vi har inget att frukta av det nya annat än att bli kvarlämnade, och vi tänker inte bli kvarlämnade, sade Stefan Löfven och fick medhåll av Norges statsminister Erna Solberg.
– Utmärkande för våra länder är inte bara välfärdssamhället utan också vår förmåga att ta till oss innovationer och vara kostnadseffektiva. Det är inget alternativ för oss att inte göra det här, sade hon.
Avsiktsförklaringen innebär att de nordiska länderna ska samarbeta nära för att skapa en gemensam aktionsplan för ett tidigt införande av 5G-teknologi i Norden. Det inkluderar bland annat att stimulera utvecklandet av testanläggningar, koordinering av 5G frekvenser inom regionen och att ta bort hinder för expansionen av 5G.
Några områden lyfts särskilt i avsiktsförklaringen:
– Transporter - där uthålliga och klimateffektiva transportlösningar, transportsystem och drönare framhålls.
– Viktig kommunikation för räddningstjänst och rättsväsende
– Automatisering av tillverkningsindustrin.
– Energi, miljö och jord- och vattenbruk.
De nordiska statsministrarna ger nu ländernas digitaliseringsministrar ansvaret för genomförandet av avsiktsförklaringen med målet att göra Norden till den första och bäst integrerade 5G-regionen i världen.
Innan presskonferensen besökte Löfven och hans kollegor Erna Solberg från Norge, Lars Løkke Rasmussen från Danmark, Juha Sipilä från Finland och Katrín Jakobsdóttir från Island en utställning där de fick se exempel på produkter där 5G används, till exempel drönare som levererar hjärtstartare och förarlösa transporter.
Gå till toppen