Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Petersen lämnar HK Malmö – klar för konkurrenten

SM-finalisten HK Malmö tappar Fredrik Petersen. Stjärnan återvänder till moderklubben IFK Ystad.
– Jag vill ge min moderklubb två tre år när jag fortfarande är kvar på en hög nivå, förklarar Fredrik Petersen den oväntade flytten.

Fredrik Petersen har gjort sitt i HK Malmö och lämnar abrupt klubben för sin moderklubb IFK Ystad.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
I december 2015 bröt Fredrik Petersen kontraktet med bundesligaklubben Füchse Berlin och flyttade tillbaka till Skåne efter tio utlandssäsonger. Ny klubb blev HK Malmö – ett klubbval som då sågs som överraskande. Nu sker ett nytt klubbyte som skakar om handbolls-Sverige.
Fredrik Petersen har visserligen alltid varit tydlig med att han vill avsluta sin karriär i moderklubben IFK Ystad, men samtidigt skrev han nyligen på en förlängning med HK Malmö som knöt honom till klubben fram till 2020.
Övergången är anmärkningsvärd och har gått snabbt. Fredrik Petersen tränade med HK Malmö så sent som i tisdags. På onsdagen presenterades stjärnvärvningen av IFK Ystad på deras årsmöte.
– Ihop med att jag ville ge IFK några år har jag på slutet även tyckt att pendlingen till Malmö blivit lite dryg. Jag har haft diskussioner med Jörgen Rasmusson [klubbens ordförande] och vi hittade en lösning. Jag är tacksam för det, säger Fredrik Petersen som också beskriver förändringen som motivationshöjande.
Fredrik Petersen blir liganykomlingens prestigevärvning inför comebacken i högsta serien i höst.
– Jag känner extremt mycket för IFK Ystad eftersom det var där jag kom fram innan jag blev proffs och flyttade utomlands. Relationen med Malmö är också bra. Jag känner att jag har hjälpt Malmö och klubben har hjälpt mig mycket. Det känns som vi har fått upp intresset lite i stan och jag är nöjd med den resan som vi gjort under min tid i klubben, säger han.
Jörgen Rasmusson bekräftar att nykomlingen tvingats betala en övergångssumma för att få loss Fredrik Petersen som stod under kontrakt.
– Men allt har varit i samförstånd mellan klubben och Fredrik Petersen och det har varit i god samtalston. Ibland kommer livet emellan, säger han.
Läs också En publiklirare som blir svår att ersätta för HK Malmö
I IFK Ystad blir det ett nytt läge för Fredrik Petersen. Målet blir att klara sig kvar och rollen för stjärnan blir en annan.
- Det blir en annan situation med mycket unga pojkar i laget. Men det blir också inspirerande att få lära de unga en massa.
Under sin sejour i HK Malmö har han varit lagets mest pålitlige målskytt.
Säsongen 2016/2017 var han ligans näst bäste målskytt med 181 mål, varav 72 på straffar. Den senaste säsongen, då laget tog sig en SM-final svarade han för 164, varav 66 på straff.
Förutom sin exceptionella spetsegenskap i målskyttet kommer 35-åringen saknas som pådrivare för laget. Både på träning och i matcher har han trots att han inte haft någon kaptensbindel varit en stark ledare och kravställare.
– Jag tycker ändå att jag fick ett skönt avslut i Malmö. Vi slutade tvåa i serien och tog oss sedan förbi både kvartsfinal och semifinal till en final där vi var väldigt nära. Det känns värdigt.
Under de senaste säsongerna har Fredrik Petersen nära på spelat 60 minuter varje match och Simon Nyberg har fått nöja sig med enstaka minuter. Erfarne Simon Nyberg, med sju ligasäsonger i bagaget, är nu klubbens enda alternativ på vänstersex. Men han kommer inte bli ensam där under kommande säsong.
– Arbetet är igång när det gäller att hitta en ersättare, säger Jörgen Rasmusson.

Fredrik Petersen

Ålder: 35 år
Klubb: IFK Ystad.
Tidigare klubbar: HK Malmö, Füchse Berlin, Hamburg, GOG Svendborg, Bjerringbro-Silkeborg IFK Ystad.
Landskamper: 157.
Landskampsmål: 430.
Gå till toppen