Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars-Håkan Svensson: En stor berättare har tystnat

Philip Roth var inte bara en av vår tids stora berättare, utan även en röst som med lidelse förfäktade klassiska humanistiska principer, skriver Lars-Håkan Svensson.

Illustration: Jenny Rydqvist.Bild: Jenny Rydqvist
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det första man kan säga om Philip Roth är att han nådde så stora framgångar en författare kan göra i dagens värld. Han lästes i en omfattning som få andra författare. Han tilldelades en mycket lång rad högt respekterade utmärkelser och priser. Han fick se sin samlade produktion utkomma i tio band i klassikerserien ”Library of America” – en hedersbetygelse som normalt bara kommer avlidna författare till del. Det enda pris han inte fick var Nobelpriset trots att han alltid nämndes som en självklar kandidat och trots att hans bästa verk besjälas av den idealiska anda som priset enligt statuterna skall belöna. Nu är han i stället en av de illustra författare som förtjänade men aldrig fick priset. Inte så illa det heller med tanke på prisutdelarnas status i dag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen