Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polis tog tre grundskoleelever i Malmö i natt efter hot mot skola: ”Det är ett grovt brott”

Tre grundskoleelever vid Bergaskolan i Malmö har i anhållits, misstänkta för förberedelse till mord. Insatsen skedde efter hot kopplat till Bergaskolans tillfälliga lokaler i Bunkeflostrand. ”De tre misstänks för allvarlig brottslighet", säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Sundsbroskolan är på onsdagen öppen trots hotet. Polis finns på plats.Bild: Peter Frennesson
Sydsvenskan rapporterade natten till onsdag att polis arbetade med ett ”större utredningsärende” i Malmö.
Läs också ”Större utredningsärende” i Malmö – polisen jagar flera misstänkta
Bakgrunden till den stora insatsen, som bland annat koncentrerades till villakvarter runt Limhamn, är hot som riktats mot Bergaskolans tillfälliga lokaler på Sundsbroskolan i Bunkeflostrand.
– Det har varit ett hot riktat mot skolan. Hotet är avvärjt. Polisen har tagit hand om tre elever, säger Peter Abramo, biträdande rektor på Bergaskolan på Sundsbro till Sydsvenskan.
Har någon del av hotet hunnit verkställas?
– Nej, säger Peter Abramo.
På onsdagsförmiddagen var det lugnt på skolan. Endast en polis var på plats, med ”trygghetsskapande” arbetsuppgifter. Niondeklassare tog avslutningsfoton ute på skolgården, iförda maskeraddräkter.
– Verksamheten pågår som vanligt, med lektioner och spexfotografering, säger Peter Abramo.
Vad innehöll hotet?
– Det får jag inte gå in på.
Han säger att det var elever som fått höra att något skulle ske idag onsdag, och att de då slog larm till en lärare. Detta var igår eftermiddag, när alla elever redan var på väg hem.
Polisen larmades.
– Vi bedömde att skolan kunde hålla öppet som vanligt idag, säger kommunpolis Göran Holmgren. Det är inte vi som bestämmer om en skola ska stängas, men vi gjorde den bedömningen.
Bergaskolans rektor Rikard Persson skriver i ett brev till elevers vårdnadshavare att skolledningen på tisdagseftermiddagen fick kännedom om att tre elever framfört ett hot mot elever på skolan.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford bekräftar för Sydsvenskan att det ”större utredningsärendet” under natten handlar om hotet mot Bergaskolans tillfälliga lokaler.
Under en större polisinsats i natt tog polis med sig tre elever, som kopplas till hot mot Bergaskolans tillfälliga lokaler på Sundsbroskolan i Bunkeflostrand.Bild: Patrick Persson
Åklagare var inkopplad redan på tisdagskvällen. Ärendet rubriceras av polis och åklagare som förberedelse till mord. Ungdomarna anhölls först i sin frånvaro, men sitter nu frihetsberövade.
– Vi har agerat på information som har kommit till oss på olika sätt. Tre personer är frihetsberövade. Det är ett grovt brott, säger Ewa-Gun Westford.
Hur har hotet kommunicerats från eleverna?
– Här finns många olika kanaler. Här går ungdomar. De kommunicerar på olika sätt, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt Ewa-Gun Westford har omfattande polisinsatser gjorts under tisdagskvällen och natten mot onsdag. Först sökte polis efter ungdomarna på flera adresser. Det har också gjorts husrannsakningar.
Eleverna satt på onsdagseftermiddagen fortfarande anhållna.
– De förnekar brott. Jag kommer inte att berätta något mer eftersom det råder förundersökningssekretess, säger kammaråklagare Kristina Amilon som leder brottsutredningen.
Finns det häktningsskäl?
– Det är det man arbetar med under anhållningstiden. Det kommer att utföras utredningsåtgärder efter vissa direktiv jag har givit. Anhållningsfrågan prövar vi löpande.
Det ska ganska mycket till för att frihetsberöva grundskoleelever?
– Så är det naturligtvis. Det krävs synnerliga skäl. De tre misstänks för allvarlig brottslighet, säger Kristina Amilon.
Finns det fler misstänkta?
– Nej.
Vågar föräldrar släppa iväg sina barn till Sundsbroskolan?
– Skolan har varit öppen under onsdagen. Jag tycker inte det finns skäl att känna någon oro.
Händelsen rubriceras som förberedelse till mord, vilket är en mycket starkare rubricering än olaga hot. Rubriceringen kräver att de misstänkta ska ha vidtagit några åtgärder för att förbereda någon våldshandling, alltså att det finns konkreta handlingar bakom orden som spridits på skolan.
Dock är det bara misstankar som polisen nu utreder och det är vanligt att brottsrubriceringar ändras under en utrednings gång. Ibland visar en polisutredning att inget brott begåtts alls.
Gå till toppen