Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

Thomas Frostberg: Thomas Frostberg: Ohållbart fortsätta investera i smutsig energi

Att hållbarhet är en ekonomisk överlevnadsfråga för näringslivet är en fras som vi hör upprepas allt oftare. Minst lika bra stämmer annars talesättet ”Sent ska syndaren vakna”, något som inte minst de stora energibolag som fortfarande lever på fossila källor har fått känna på under senare tid.

Därför är Nordic Clean Energy Week, som just nu pågår i Öresundsregionen, både högintressant och relevant för så väl tillresta politiker som alla företagsrepresentanter som på något sätt är involverade i energisektorn.
Den viktigaste slutsatsen av dem alla är nämligen att de behöver varandra.
Det finns gott om exempel på hur smutsiga bolag inom så väl energisektorn som andra branscher har ägnat kraft åt att skyffla runt sina problem mellan olika länder i jakt på regeringar som ställer mindre hårda krav på framtidssäkra lösningar.
Kortsiktigt har det förstås gått att göra vinster på sådana ytligt sett smarta manövrar, men långsiktigt innebär det att bolagen skjutit sig själva i foten eftersom de missat chansen att planera för och investera i den omställning som nu sker i allt högre takt.
Och omvänt behöver regeringarna få med sig näringslivet för att lyckas uppnå målen i bland annat Parisavtalet.
Medan energijättarna nu ägnar sig åt att rädda vad som räddas kan har blickarna samtidigt vänts mot de många små och innovativa bolag som jobbar med nya smarta energilösningar. Det finns gott om exempel på pitch-event, innovationstävlingar och andra arrangemang under Nordic Clean Energy Week för att lyfta fram de senaste lösningarna på energiområdet.
Än mer intressant är dock att en rad storbolag som Alfa Laval och Ikea samtidigt passar på att profilera sig på området. Ikea började till exempel redan för flera år sedan att investera i sin egen energiförsörjning genom att utrusta varuhusen med solpaneler på taken.
Planen var att genom en mångmiljardinvestering i sol- och vindenergi bli självförsörjande på el och i nästa steg även börja sälja solpaneler till sina kunder, berättade dåvarande koncernchefen Peter Agnefjäll när vi för några år sedan travade runt bland solpanelerna på varuhustaket i Brooklyn och blickade in mot Manhattan där han några dagar tidigare avgett en rad löften till FN på miljö- och klimatområdet.
Läs mer: Ikeachefen solar sig i miljötoppen
De stora energibolagen som bundit upp enorma belopp genom investeringar i gammal skitig teknik utmanas nu alltså från två håll, dels från uppstickarbolag som kommer med nya lösningar på en rad områden, dels från tidigare storkunder som gått över till att bli sina egna energileverantörer.
Möjligen kommer några av jättarna lyckas ställa om och fortsätta vara med i matchen, men vi kan nog lugnt räkna med att flera av dem kommer att falla – en insikt som i sig lär driva på förändringen mot en mer hållbar energisektor ännu mer när pensionsbolag och andra stora investerare i rask takt börjar skifta om från smutsiga till rena energibolag.
Det gäller helt enkelt för kapitalet att hinna ur den döende marknaden i tid, en insikt som även bör gälla för enskilda pensionssparare. Vänta inte med att fråga din bankrådgivare vilka bolag som tillhör de tyngsta innehaven i pensionsfonderna. I förvånansvärt många fall kommer det att finnas ett eller flera fossilberoende energibolag på topplistan. Det är inte en hållbar strategi, varken miljömässigt eller privatekonomiskt.
Gå till toppen