Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkomröstning om fängelse kan tas upp i fullmäktige efter valet

Föreningen Fängelsefritt Svedala har med råge lyckats samla in det antal namn som krävs för att fullmäktige i Svedala ska tvingas ta upp frågan till behandling.

Kommunfullmäktige, Svedala. Ingegerd Eriksson (C) i talarstolenBild: Mats Amnell
Enligt kommunallagen måste kommunfullmäktige ta upp och besluta om en folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av kommunens röstberättigade invånare ha skrivit under en namninsamling med namn, adress och personnummer.
Om folkomröstningen genomförs blir resultatet rådgivande och inte tvingande för politikerna.
Föreningen Fängelsefritt Svedala har samlat namn sedan tidigt i våras med målet att åstadkomma en folkomröstning
– Vi har redan mer än tillräckligt med namn på våra listor. Jag kan inte säga exakt hur många, men det är mer än tio procent med god marginal, säger Helene Östberg som är kommunikationsansvarig i föreningen.
Enligt reglerna ska folkomröstningen sedan hållas om minst en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige röstar för en sådan. Idag är bara Sverigedemokraterna, med tio av 45 mandat, emot bygget av ett fängelse.
Därför väljer föreningen att vänta med att lämna in namnlistorna till efter valet.
– Vi hoppas att valet kan påverka mandatfördelningen. Vi hoppas till exempel att ”Älska Svedala” ska väljas in i fullmäktige, säger Helene Östberg.
Älska Svedala är ett nystartat parti med nej till ett fängelse i kommunen som viktigaste fråga.
Ytterligare en anledning att vänta är, enligt Helene Östberg, att fängelsefrågan är otillräckligt utredd.
Kommunens ledande politiker har hävdat att en etablering kommer att skapa arbetstillfällen och ökade möjligheter för det lokala näringslivet.
Fängelsefritt Svedala menar att eventuella fördelar inte väger upp att kommunens varumärke som inflyttnings- och bostadsort kommer att skadas om Svedala förknippas med en stor fångvårdsanstalt.
Kritiken har fått kommunstyrelsen att besluta att utreda konsekvenserna ytterligare. Föreningen vill invänta resultaten.
– Underlaget är för dåligt om medborgare ska ta ställning. Det går inte att ha en folkomröstning på ett så svagt underlag, säger Helene Östberg.
Kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) vill i dagsläget inte ta ställning till hur hon ser på en eventuell folkomröstning om fängelset.
– Vi lyssnar ordentligt på alla som bor i kommunen. Men namnunderskrifterna har ju inte kommit in än och då kan jag inte heller föregripa fullmäktige. Det vore inte korrekt av mig, säger hon.
– Jag vill också se vilken fråga man ha ställt och vad man har ställt sig bakom genom att skriva under.
Fakta

Fängelset i Svedala

Bakgrunden är att Kriminalvården ser ett ökat behov av platser i framtiden. Sedan Kirsebergsanstalten har stängts behövs en ny anstalt i södra Skåne.

Utformning och storlek är ännu inte bestämda. I nuläget räknar man med en anläggning med medelhög säkerhetsklassning med plats för 150-300 intagna och lika mycket personal, på en yta på 150 000-300 000 kvadratmeter.

Förslag på nio tänkbara platser har tidigare presenterats. Fyra av dessa har senare strukits.

Läs mer: Fyra av nio fängelseplatser strukna
Gå till toppen