Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kamera i skånsk skog fångade varg på bild

Länsstyrelsen har tredubblat antalet kameror i skogen. För några dagar sedan gav det resultat: i trakten av Lönsboda fångades en varg på bild.

Är det Snapphanevargen som dök på grusvägen utanför Lönsboda den 18 maj? Än vågar inte Länsstyrelsen svara säkert.
– I flera år har en varg rört sig i gränstrakterna mellan Skåne och Kronoberg. Vi kan dock inte utifrån bilderna säkert säga om det rör sig om den så kallade Snapphanen, säger Malin Håkansson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.
Snapphanen är en varg som sedan 2013 rört sig i de norra delarna av Skåne, samt Småland, Halland och Blekinge. Hanvargen betraktas därför som stationär, just nu i trakterna norr om Osby.
När vintrarna har blivit snöfattigare har arbetet med att spåra vilt i Skåne försvårats. Spåren i snön hoppas länsstyrelsen kunna ersätta med bildövervakning. Från hösten 2017 fick Länsstyrelsen tillstånd att öka antalet viltkameror från 20 till 60 i de skånska skogarna.
Dessutom har man fått möjlighet att låta dem sitta uppe under längre tid än de 14 dagar som tidigare var maxgränsen.
– Djuren rör sig över stora områden. För till exempel lodjur tar det en till tre månader innan de besöker samma plats igen. Därför är de svåra att upptäcka med kameror som sitter uppe i två veckor, sa viltvårdshandläggare David Börjesson i en intervju med SVT.
Gå till toppen