Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lund kom på delad andraplats i Årets klimatstad

Fossilfri värme och fordonsflotta, och satsningar på cykel, spårväg och bilfritt boende. De klimatåtgärderna gav Lund en delad andra plats i tävlingen One Planet City Challenge 2018.

Anders Almgren (S) och Emma Berginger (MP) tog emot Lunds kommuns hedersomnämnande i Malmö rådhus under onsdagen. Priset delades ut av Vancouvers borgmästare Gregor Robertson.Bild: Linda Birkedal, Lunds kommun
One Planet City Challenge är WWF:s globala stadsutmaning för att uppmuntra städer att driva ett aktivt klimatarbete.
En internationell jury har granskat ett omfattande underlag för städers klimatinsatser över hela världen. Globalt deltog 118 städer från 23 länder. I Sverige tävlade åtta kommuner mot varandra i den nationella tävlingen.
Tävlingen har arrangerats sedan 2010 och Lund var även med 2016 – då kommunen liksom i år fick en delad andraplats. Förstaplatsen gick i år till Uppsala.
Vad ska Lund göra för att bli etta nästa år?
– Lund ligger inte så långt efter Uppsala. Vi har ett brett klimatarbete, föreningen Klimatkommunerna har testat medlemmarnas klimatarbete och Lund är den kommun som har insatser inom flest områden, bland annat gröna obligationer, klimatsmart mat och fossilfria placeringar, säger Jon Andersson, enhetschef för miljöstrategiska enheten i Lunds kommun.
– Att se till helhetsbilden, minska trafikutsläppen och ha en mer hållbar konsumtion är nyckelingredienserna. Nu jobbar vi vidare med kampanjen ”We Love Cities” där medborgare kan rösta och ge synpunkter på kommunens klimatarbete
Årets tema var hållbar mobilitet och här fick Lund ett hedersomnämnande för satsningar på spårväg, cykelinfrastruktur och bilfritt boende.
Gå till toppen