Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Fjellman: Malmös miljöpartister markerar mot Löfvens skärpta flyktingpolitik

En spricka i det rödgröna samförståndet blottades när det blev tal om statsminister Stefan Löfvens föreslagna stopp för socialbidrag till papperslösa. För miljöpartisterna är det en hjärtefråga att gömda barn som fått avslag på asylansökan ska få samma försörjningsstöd som andra Malmöbarn.

Stämningen i det stora hörnrummet på Stadshusets sjunde våning präglades av samförstånd när Malmös rödgröna politiska ledning presenterade sitt budgetförslag för år 2019.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har styrt Malmö ihop i en koalition ända sedan 2006, och fram till 2015 ingick även Vänsterpartiet. Numera märks sällan synliga konflikter mellan S och MP, och enligt förhandsinformationen var budgetförhandlingarna mellan de båda partierna så konfliktfria att i princip hela budgetsumman på drygt 24 miljarder var färdigfördelad redan förra veckan.
Under presskonferensen visade finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) med stapeldiagram och kurvor hur hela landets goda tillväxt och vikande arbetslöshet ger goda ekonomiska förutsättningar för Malmö. Kommunalskatten lämnas oförändrad och inga sparkrav riktas mot någon av de kommunala verksamheterna förutom administrationen på stadskontoret. Istället lanseras förstärkningar för bland annat stadens förskolor, skolor och brottsförebyggande åtgärder.
Dessutom kompenserar budgeten för de kostnadsökningar som sker då befolkningen och löner ökar, fullt ut enligt SKL:s rekommendationer. Det betyder att det inte sker någon dold besparing den vägen
Läs också De goda tiderna ger Malmö växtkraft
Ett av stadens stora problem är att den grupp Malmöbor som behöver sociala insatser i form av försörjningsstöd eller akut tak över huvudet har vuxit i alarmerande takt under senare år. Nu bromsar ökningen och de rödgröna räknar med att pressa ned socialbidragskostnaderna med 115 miljoner kronor Kostnader för insatser för hemlösa beräknas krympa med 15 miljoner.
Malmöpolitikernas strävan att färre ska behöva bidrag är inte ny. Men vid sidan av några kommunala arbetsmarknadsåtgärder aviseras nu hårdare tag mot bidragsfusk och felaktiga utbetalningar – vilket Moderaterna var först med att föreslå. De rödgröna har infört en princip som kallas "arbete först" som innebär att alla som söker bidrag först får träffa en arbetsmarknadssekreterare.
I Malmö är det ofta flyktinginvandrare som under lång tid har svårt att själva klara sin försörjning. Statsminister Stefan Löfvens (S) skärpta krav på att de som har fått uppehållstillstånd måste anstränga sig för att få ett jobb har uppenbarligen stöd av partivännerna i Malmö.
Men när Stefan Löfvens nya, stramare flyktingpolitik kom på tal på torsdagens pressträff kom en markering från det miljöpartistiska kommunalrådet Märta Stenevi. Det stopp för försörjningsstöd till papperslösa som statsministern föreslår kommer inte att förverkligas i Malmö under nästa år, klargjorde Stenevi.
Läs också Löfven lovar stoppa socialbidrag till papperslösa – bäddat för uppgörelse mellan S och M
Istället behåller Malmö de lokala riktlinjer som innebär att barn i familjer som har fått avslag på asylansökan och ska lämna landet får försörjningsstöd på samma villkor som andra Malmöbarn.
"Det är inte barn som väljer att leva som papperslösa. De ska inte behöva ta ansvar för sina föräldrars beslut", säger Märta Stenevi.
Malmö fortsätter också att betala ut nödbistånd till vuxna som gömmer sig från utvisning efter avslag. På presskonferensen motiverade finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) detta med att stadsjuristerna har bedömt att lagen kräver det.
Räknat i kronor är bidragen till papperslösa är en liten del av helheten. Ungefär 7,5 av totalt 988 bidragsmiljoner gick under förra året till papperslösa, enligt en uppskattning utifrån en mätning som gjordes i september. Vid septembermätningen beviljades 88 papperslösa barn fullt försörjningsstöd på samma villkor som anda Malmöbarn.
Men i debatten har Malmös bidrag till papperslösa vuxit till en stor symbolfråga under det senaste året. Och det heta tonläget lär knappast svalna i takt med att valdagen närmar sig.
Gå till toppen