Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Enad Facebookgrupp i splittrad bok

Facebookgruppen #jagärhär började med ett fåtal personer som var trötta på hat och hot på internet. Idag har gruppen över 75 000 medlemmar som ger sig ut bland trollen och försöker skapa balans och nätsämja. Som projekt är det beundransvärt, inte minst om man som jag vet hur det är att vara måltavla i ett urspårat kommentarsfält.
När hashtaggen nu ges ut i bokform och 97 kända och okända skribenter bidrar med texter om mod blir det dock påtagligt apolitiskt. Den gemensamma nämnaren är flera skribenters syn på kärleken. Det är kärleken som kommer att rädda oss från hatet och hatet som en förlängning av rädslan.
I boken samsas flera dikter på rim med mobbningshistorier från barndomen och lovtal till Facebookgruppen de är medlemmar i. Tongivande är också ett utifrånperspektiv, som i Gila Stenqvists text: ”har ni funderat på hur det skulle vara att själva tillhöra en av de där grupperingarna som det är så populärt att skriva skit om”. För den ensamma utsatta på nätet kan det vara skönt att det finns andra som orkar ta striden åt en. Men när alla dessa andra ska komma till tals i bokform blir de en alltför brokig armé, vilse i ett lite för brett litterärt projekt.
Gå till toppen