Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Få det att låta på riktigt igen, Miljöpartiet.

Gustav Fridolin på MP-kongressen.Bild: Peter Krüger/TT
Det finns bara ett riktigt miljöparti, sade språkröret Gustav Fridolin i sitt invigningstal på de grönas kongress på fredagen. Den saken ska förtydligas inför valet i höst. Miljö- och klimatfrågorna ska lyftas fram på ett offensivare vis. Därtill lovar MP höghastighetståg, arbetstidsförkortning för välfärdsanställda och värnad asylrätt.
I sitt valmanifest låter de gröna med andra ord som förr.
Men känner väljarna igen Miljöpartiet?
Åren i regeringsställning har kostat på. I opinionsmätningarna balanserar partiet kring fyraprocentsspärren och i en ny undersökning från Sifo har andelen som ser MP som ett "hemskt parti" fördubblats på fyra år till 49 procent. Som den svagare parten i koalitionen med Socialdemokraterna har de gröna tvingats tumma på sina principer gång på gång.
Framstegen har varit få i klimat- och miljöpolitiken och i migrationsfrågan har det rasat en svekdebatt. Inför förra valet lovade Miljöpartiet att aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige. Efter flyktingvågen 2015 stod likväl dåvarande språkröret Åsa Romson, om än tårögd, och gav bifall till en restriktiv migrationspolitik.
Kongressen kan förebygga att det uppstår någon liknande situation under nästa mandatperiod, menar statsrådet Peter Eriksson (MP). Valmanifestet bör vara fritt från "klantigheter i form av ultimativa skrivningar", resonerar han i en TT-intervju.
Samtidigt stänger Fridolin dörren till fortsatt regeringssamarbete med S om de gröna inte får igenom förslaget om generösare regler för familjeåterförening.
Men frågan är förstås om en ny rödgrön regering hade varit aktuell annars heller. Och det är kanske inte ens från Rosenbad som MP har bäst förutsättningar att påverka politiken.
Under samarbetet med S-regeringen 2002–2006 fick de gröna gehör för förhållandevis många av sina förslag. Detsamma kan inte sägas vid en summering av koalitionstiden. Tyvärr, för Miljöpartiet har helt rätt i att klimatfrågorna måste tas på större allvar. De handlar inte bara om framtida temperaturer, utan i hög grad även om ekonomi. Enligt en omfattande studie som publicerats i tidskriften Nature skulle en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 istället för 2 grader till slutet av seklet ge en ekonomisk vinst på över 20 biljoner dollar. Alltså 20 000 miljarder dollar. Och detta till gagn för 90 procent av världens befolkning.
Tydligare kan det inte sägas: klimatfrågan handlar i alla avseenden om kommande generationers levnadsvillkor.
Miljöpartiet har under lång tid varit bäst inom svensk politik på att betona detta. Så helt saknar Fridolin inte fog för sin bild av partiets särställning. Men i koalitionen har de gröna nödgats tona ned sina krav, tala lite tystare, ta hänsyn till såväl S som klimatet.
Däri ligger sannolikt grunden till en stor del av MP:s problem.
I regeringen har de gröna inte låtit som ett riktigt miljöparti.
Gå till toppen