Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

För Göran Fristorp säger sommaren aldrig nej

I folkdjupet är nog sångaren Göran Fristorp fortfarande mest känd som ena halvan av gruppen Malta som vann schlagerfestivalen med "Sommar’n som aldrig säger nej". Hos kännarna är han mer berömd för sin viskonst som tagit honom runt världen. Nu fyller han 70 år.

Vissångaren Göran Fristorp delar numera sin tid mellan Skillinge, Stockholm och Bangkok berättar han inför 70-årsdagen.Bild: Ulf Sundberg
Man kan nog säga att karriären började hemma hos föräldrarna i Närkes Kil utanför Örebro när Göran bara var några år gammal.
– Mina föräldrar hade besök och eftersom jag tyckte det var tråkigt så klättrade jag in bakom soffan och där låg en gitarr. När jag drog på strängarna var det en riktig wowkänsla och jag visste att jag ville spela.
Så småningom flyttade familjen till Örebro och när Göran gick i Realskolan bildade han som så många andra ett band.
– Vi var ett av tolv-tretton andra popband i stan som alla lät och såg ut ungefär likadant, minns han tiden med The Youngsters.
Popkarriären tog aldrig riktigt fart och för att tjäna pengar jobbade han bland annat som mentalvårdare.
– Jag hade faktiskt funderingar på att utbilda mig till mentalskötare men det blev inget med det.
I stället började Göran på Musikkonservatoriet i Göteborg för att utbilda sig till klassisk gitarrist men hoppade av för att satsa på en sångkarriär.
1970 flyttade han till Stockholm och karriären tog riktig fart när han träffade Claes af Geijerstam och bildade gruppen Malta.
– Att vi valde det namnet var helt enkelt för att vi reste dit för att repa in en repertoar.
En dag hörde så musikerparet Monica och Carl-Axel Dominique av sig och berättade att de hade en sång som de ville att Malta skulle tävla med i Schlagerfestivalen 1973.
– Vi åkte dit och fick ihop låten tillsammans med dem. Texten kom dock inte förrän fyra dagar innan vi skulle spela på festivalen.
"Sommar’n som aldrig säger nej" vann den svenska finalen och tävlade sedan i den internationella finalen. För Claes och Göran var det starten på en intensiv tid.
– Men jag kände att jag inte ville leva det livet så en kväll efter ett halvår knackade jag på Claes dörr och berättade att jag hoppade av. Han blev fruktansvärt ledsen och efter det hördes vi inte av på ett bra tag.
Det tog faktiskt 44 år innan de sågs och framförde sången tillsammans på en festival.
– Det var Claes som ringde mig och undrade om vi inte kunde göra det. Nu gjorde vi det senast förra året.
Så blev det men därefter har Göran ägnat sig åt annan musik. Han har spelat mycket i kyrkor och ofta tillsammans med jazzmusiker.
En del eget material har det blivit och tonsättningar av poeter som Nils Ferlin och Johannes Edfeldt som han tonsatt och sjunger på nya skivan.
Tonsättningarna är oftast gjorda i hans studio i Skillinge men musiken inspelad i en norsk studio. För det är i Norge han tillbringat den största delen av sin karriär.
– Jag tillbringar nog tre fjärdedelar av min tid i Norge och gillar både landet och människorna. Norge är så annorlunda jämfört med det kontrollerade Sverige.
Mycket tid tillbringar han även i Bangkok i Thailand.
– Jag är där tre till fyra gånger om året och har en liten lägenhet. Jag har alltid gillat att dra iväg och där kan jag leva ett liv i kortärmat, säger mannen som aldrig säger nej till sommaren.

Göran Fristorp

Gör: Sångare och gitarrist.
Familj: Dottern Mimmi och två barnbarn.
Aktuell: Fyller 70 år den 26 maj och firar med familjen i Stockholm.
Övrigt: Den amerikanske musikern Herb Albert spelade in en av hans sånger, "På väg hem" på engelska. På Görans facebooksida finns låten och där har Herb Albert gillat den.
Gå till toppen