Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

I feel pretty: Du har bara dig själv att skylla

Aidy Bryant, Busy Philipps och Amy Schumer i "I feel pretty".Bild: Scanbox

I feel pretty

BIO. KOMEDI. USA, 2018. Regi: Abby Kohn och Mark Silverstein. Med: Amy Schumer, Michelle Williams, Busy Philipps. Barntillåten. Längd: 1.50.

Amy Schumer kändes som en fräsch, eller kanske ofräsch (positivt menat), fläkt i egenhändigt skrivna ”Trainwreck”, regisserad av Judd Apatow, för tre år sedan.
Där spelade hon en ”tjej-som-beter-sig-på-klassiskt grabbmanér”, vars mest dominerande personlighetsdrag bestod i obeveklig frispråkighet runt sex, droger och sådant som man egentligen inte får prata om. I ”I feel pretty” är hennes rollfigurs självkänsla sämre, mycket sämre.
Hon spelar Renee Bennett, en tjej som älskar smink och skönhet, men är förpassad till ett sunkigt kontor i en Chinatown-källare där hon jobbar med webbsidan för det eleganta kosmetikamärket Lily LeClaire, som har sitt eleganta huvudkontor någon helt annanstans på Manhattan. Hon är klumpig, småknubbig och helt enkelt lite för mycket, samtidigt som hon alltid känner sig osynlig när hon ska beställa i en bar. Hennes bästisar är två tjejer som inte heller de har så stora framgångar inom dejtingcirkusen, men som till skillnad från Renee inte primärt drömmer om att vara ”undeniably beautiful”. Men Renee, hon tror att bara en kvinna är perfekt utseendemässigt så är allting annat också perfekt, alltid. Och när hon för andra (!) gången på grund av sin klumpighet eller sina stora, breda, okvinnliga fötter(?) trillar av spinningcykeln på modelltäta Soul Cycle blir hon som genom ett mirakel ett under av skönhet. Eller snarare: slaget i huvudet är så hårt att hon möter en helt annan bild än den vanliga när hon tittar i spegeln – medan övriga världen fortfarande ser samma gamla Renee.
Det finns naturligtvis ett antal roliga scener i den här filmen; Schumer är ändå en komiker av klass och Michelle Williams är lysande som den på ytan iskalla vd:n som kämpar för att bli bekräftad av sin mormor, den ikoniska företagsgrundaren. Vd:n inser att Renee är den som kan hjälpa henne att lansera företagets nya, lite skämmiga, budgetlinje på rätt sätt.
För övrigt är det här en film med ungefär samma budskap som att man kan bli frisk från cancer bara man vill det tillräckligt starkt. Tror du bara att du duger som du är, så kommer alla att tycka att du är vacker och härlig. Med andra ord: du har egentligen bara dig själv att skylla. Och förresten: det är insidan som räknas, men ordentligt med smink på utsidan – fast på ditt personliga sätt – gör självklart saken bättre.
Gå till toppen