Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet vill förbjuda sugrör och göra det brottsligt att slänga fimpar

Förbjud sugrör av plast och gör det kriminellt att slänga fimpar på marken.
Miljöpartiet lovar ta krafttag mot nedskräpningen av hav och land.
– Var tredje strandad kaskelot har magen full av plats, sade språkröret Isabella Lövin på en pressträff vid MP-kongressen i Västerås.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.Bild: Peter Krüger/TT
Tusen miljöpartister från hela landet är i helgen samlade i Aros Center för att lägga fast ett valmanifest: "Nu - Kimatet kan inte vänta".
Miljöpartiet är pressat.
Efter snart fyra års regerande i skuggan av Socialdemokraterna har opinionssiffrorna rasat ner mot 4 procent. Lyckas de gröna inte vända trenden riskerar de åka ur riksdagen i valet i september.
Partiledningens förslag till valmanifest innebär full satsning på klimat och miljöfrågor. Men också andra traditionella MP-krav. Partiet ska till val på löfte om höghastighetståg, arbetstidsförkortning och generösare regler för anhöriginvandring.
Gustav Fridolin inledningstalar vid partiets kongress på Aros kongresscenter i Västerås.Bild: Peter Krüger/TT
Efter att Gustav Fridolin invigningstalat på kongressen släppte den båda språkrören dagens nyhet på en pressträff: Fem förslag mot nedskräpning – som partiet ser som ett globalt problem.
De gröna vill förbjuda engångsartiklar av plast som lätt kan ersättas mad annat material.
– Det handlar till exempel om sugrör och tops med pinnar av plats, förklarade Gustav Fridolin.
Andra engångsprylar ska beläggas med skatt.
– Vi vill bort från slit- och slängsamhället, sade Fridolin.
Kampen mot plasten är livsviktig för hela planeten, betonade språkrören. I världshaven flyter jättelika öar av plast nu omkring. Valar och fiskar dör med magarna fulla av plast.
Ett annat skräpförslag som MP ska driva är att skärpa lagen mot nedskräpning. I dag är ringa brott inte straffbelagt. Det ska det vara, menar MP.
– Jag tycker det självklart ska vara kriminellt att slänga en fimp i parken, sade Fridolin.
Miljöpartiets Per Bolund, språkrör Gustav Fridolin, Isbella Lövin och Peter Eriksson (MP) under partiets kongress.Bild: Peter Krüger/TT
Valmanifestet som kongressen ska spika lägger fokus på klimat och miljö. Men det är inte så vasst som det borde, anser bland Grön Ungdom.
MP-Skåne tänker ta strid för en fördubbling av flygskatten. Men partiledningen med Gustav Fridolin och Isabella Lövin i spetsen har avslagit motionen – med motiveringen att man vill ha ett öppet mandat i framtida blocköverskridande förhandlingar om en bred skattereform.
Miljöpartiets många nederlag i den interna dragkampen med Socialdemokraterna i regeringen – flyktingpolitik och brunkol till exempel – har inte bara gjort att väljarna flytt, utan också att medlemsantalet sjunkit.
På kongressen här i Västerås väntas het debatt om MP efter nästa val ska sträva efter att fortsätta regera – eller gå i opposition
Gå till toppen