Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen vill få ut läkare snabbare i jobb

Att få en AT-plats kan enligt regeringen ta upp till två år. Bastjänstgöringen är tänkt att kunna anordnas på flera platser inom vården. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Allmäntjänstgöringen (AT) bör försvinna från läkarutbildningen och ersättas med en bastjänstgöring, föreslår regeringen. Detta för att läkarstudenter snabbare ska bli klara med specialistering.
"Vi har ett stort problem i dag med att många läkarstudenter får vänta onödigt länge på en AT-plats. Genom att korta vägen till att bli färdig specialist får läkarna fler yrkesverksamma år som specialistläkare vilket är bra för vården", säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
Allmäntjänstgöring är tänkt att försvinna i samband med att läkarutbildningen förlängs med en termin till sex år. Läkarlegitimation ska sedan kunna sökas direkt efter examen.
Bastjänstgöringen ska vara obligatorisk och blir den gemensamma introduktionen då läkarna inleder sin specialiseringstjänstgöring. Längden på bastjänstgöringen kan komma att variera då den ska bygga på att studenten uppnått vissa kunskapsmål.
Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020. Personer som påbörjat sin läkarutbildning före detta datum berörs inte av de nya föreslagna reglerna.
Gå till toppen