Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskola i Malmö totalförstördes vid brand

En del av Fosiedals förskola på Snödroppsgatan på Holma i Malmö totalförstördes vid en brand under sena lördagskvällen. Räddningstjänsten har arbetat på platsen under hela natten och polisen väntar på att kunna inleda teknisk förundersökning.

Bild: Patrick Persson
– Vi är kvar på platsen med en släckbil. Det pyr och ryker lite grann och vi vill ha det helt släckt så det inte blir någon rökutveckling igen och så att polisen kan påbörja sin del där, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten syd på söndagsmorgonen.
Larmet om branden i förskolan kom klockan 23.36 på lördagen.
– Det brann längs hela takfoten och hela vindsrummet och längs hela sidan. Under en tid var det en viss spridningsrisk till flerfamiljshuset som finns mitt emot. Det begränsades med vattenkanon, sa Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten, under natten.
Byggnaden är en enplansbyggnad i vinkel.
– Den var övertänd när vi kom fram, sa Mats Nilsson.
Vid 01-tiden var risken för spridning avvärjd och räddningstjänsten inriktade sig på en ”kontrollerad avbränning” av förskolan.
– Vi kommer att vara kvar under hela natten, sa Mats Nilsson då.
28 brandmän från fyra räddningsstationer deltog i insatsen.
Bild: Patrick Persson
Även polisen fanns på platsen. En del av torget spärrades av och mycket folk samlades vid avspärrningarna.
– Det är så hemskt. Det var ett så fint dagis. Var ska nu barnen ta vägen? sa en kvinna vid avspärrningarna.
Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med branden.
Bild: Patrick Persson
– Ambulanserna som larmades behövde inte köra ända fram. Där är ingen risk för att någon har skadats, sa Malin Pettersson teamledare på SOS Alarm.
Det finns ännu inga uppgifter om någon orsak till branden.
– Det var en så omfattande brand när vi kom fram att vi inte alls kan säga i vilken del av byggnaden som det började, sa Mats Nilsson.
Tekniker kommer att göra en brottsplatsundersökning när platsen har svalnat tillräckligt.
– Det finns ingen känd hotbild, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl hos polisen.
Räddningstjänsten larmades också till bilbrand på intilliggande Hyacintgatan. Det larmet kom klockan 23.45. Det finns vittnesuppgifter om att en ruta på den bilen krossades och att den började brinna strax efter.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Eftersläckningsarbetet pågick hela natten. Vid 03-tiden höll brandpersonal på att eftersläcka från en maskinstege. Rökdykare på flera sidor om den nu raserade byggnaden eftersläckte med slangledningar under natten.
Hur har arbetet sett ut under natten?
– Det har krävts mycket aktivt arbete från vår sida för att minimera rökpåverkan och för att se till att branden bara höll sig till förskolebyggnaden, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten syd.
Vet ni vad som orsakade branden eller var den började?
– Nej, hela vinden brann när vi kom dit. Vad som har hänt och var det började får polisens och vår egen undersökning avgöra senare.
Brandmän från samtliga Malmöstationer och även Burlöv fanns på plats under natten.
Polisen har ännu inte kunnat påbörjat den tekniska undersökningen.
– Räddningstjänsten har varit där hela natten och när de är klara kommer vi att ta beslut om eventuell avspärrning och påbörja teknisk undersökning, säger Anna Göransson informatör vid polisens ledningscentral.
Det finns i nuläget ingen gripen och ingen ska ha kommit till skada i samband med branden. Händelsen rubriceras som grov mordbrand.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen