Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska barnen få en egen skulpturpark i Rosengård

En ny unik skulpturpark ska växa fram i Rosengård de kommande åren. Skulpturerna ska tas fram i samarbete mellan barn från området och lokala konstnärer. Redan nästa sommar ska de första skulpturerna stå klara.

Saba Hamid med sjuårige sonen Ali och nioåriga dottern Rokaja.Bild: Tom Wall
En hjärtformad skulptur eller en skulptur formad som en stor falafel? Det är två idéer som kan bli verklighet när Barnens skulpturpark nu börjar ta form i Herrgården.
I flera år har Drömmarnas hus drömt om, och planerat för, en skulpturpark i Rosengård. Redan 2014 berättade de för Sydsvenskan om planerna.
Förra året gav kulturnämnden klartecken för Barnens skulpturpark, i december föll den sista finansieringen på plats – och nu tar projektet fart.
Projektet har under våren flyttat in i en lokal på Ramels väg 41 i Herrgården. Här står lerskulpturer uppställda på rad och på väggarna syns foton och skisser som barnen gjort. Redan nästa sommar ska de första skulpturerna stå färdiga i parken utanför.
Bakom idén står konstnären Jafer Taoun, som har arbetat i många år i Drömmarnas hus verksamhet.
– Det här är en dröm för mig – att få ta vara på barnens tankar och låta det bli något permanent. Drömmarnas hus har gjort många projekt kring barn och konst men aldrig något som får stå kvar på det här sättet. Varje år på Malmöfestivalen bygger vi upp något, men sedan måste vi riva det efter en vecka, säger han.
Jafer Taoun, konstnär och pedagog på Drömmarnas hus.Bild: Tom Wall
Målet är att under tre års tid skapa 4-6 färdiga skulpturer som ska få ta plats i Herrgården. I skapandet av ett verk kommer en konstnär att arbeta tillsammans med 5-10 barn under ett års tid.
En av grupperna leds av konstnärsparet Mette Björnberg och Richard Johansson, den andra gruppen av Lena Ignestam och Carina Zunino. Den tredje gruppen, den med de yngsta barnen, ansvarar Jafer Taoun själv för. Grupperna har redan hunnit träffas fyra gånger under våren.
– Just nu jobbar vi med form, testar olika material och försöker ta vara på barnens berättelser, säger han.
Läs också Nu kan barnen få designa sin egen skulpturpark i Rosengård: ”Ett unikt projekt”
Saba Hamid bor själv i Rosengård och den senaste månaden har hon besökt lokalen på Ramels väg en gång i veckan. Både hennes nioåriga dotter Rokaja och sjuårige son Ali är nämligen med i Jafer Taouns konstgrupp.
Vad är det roligaste ni har gjort hittills?
– Rita och bygga med lera, säger Rokaja.
– Och bygga med träbitar, fyller Ali i.
Hur vill ni att er skulptur ska se ut?
– Jag vill göra en hjärtskulptur, för jag gillar rött, säger Rokaja.
Pedagogen och konstnären Jafer Taoun och projektledaren Ann-Marie Erixon.Bild: Tom Wall
Ann-Marie Erixon, projektledare på Drömmarnas hus, är imponerad av barnens engagemang och idéer.
– När vi var ute och rekryterade barn fick vi ofta börja med att förklara vad en skulptur är, det kan ju vara ett helt nytt begrepp för dem. Därför blir jag så glad nu när jag hör dem säga ”Titta, jag har gjort en relief”. Det är häftigt, det går så snabbt för dem att lära sig, säger hon.
Barnens skulpturpark finansieras av Malmö Stad, Malmö Förskönings- och Planteringsförening och Allmänna Arvsfonden.
Redan nästa sommar står de första tre skulpturerna klara i parken – men projektet slutar inte där. Det sträcker sig över tre år och tanken är att ha två nya projektperioder innan parken är helt färdig.
När projektet är klart kommer verken att doneras till Malmö stad som därefter ansvarar för parkens drift och underhåll.
Men Jafer Taoun och Ann-Marie Erixon hoppas att parken kan inspirera till liknande projekt runt om i landet.
– Det här är förhoppningsvis bara början. Sedan kanske det inte är just Drömmarnas hus som tar stafettpinnen vidare utan någon annan som har rötter och kontakter på just den platsen. Vi tror att det är viktigt med lokal förankring, – det är ju just därför vi själva väljer att göra Barnens skulpturpark i Rosengård, säger Ann-Marie Erixon.
Gå till toppen