Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiska förvecklingar och kärlekshelger på revy i Kävlinge

På lördag är det premiär på årets föreställning av Kävlinge Amatörteater. Den utspelar sig i ett kommunhus i Kävlinge samt på ett hotell i Barsebäck.

– Det är en härlig story med mycket förvecklingar, säger Rosa Rydberg som har en av rollerna.
De bjuder på weekend i paradiset: Glenn Willman, Agneta Persson, Linda Tallinger, Roger Lundin, Rosa Rydberg, Peter Jakobsson, Jonas Vijk (sittande), Simon Laufer och Anders Persson.Bild: Tom Wall
Kävlinge Amatörteater har full fart för att bli färdiga till premiären på lördag den 2 juni. Både scen och läktare har nu byggts i Silverforsen Folkets park men ännu återstår att skapa en del av scenografin och de sista detaljerna ska finslipas.
– Det är ett jättejobb, men det är det som är det fina: vi har en god föreningskänsla och vi gör det tillsammans, säger Rosa Rydberg.
De är ett 50-tal medlemmar i föreningen, varav tolv står på scen i årets revy. Alla är amatörer och bor i kommunen. De arbetar till vardags som bland annat lärare, fritidspedagog, driftsansvarig och personalchef.
Undantaget är Claes Göran Söllgård som är pensionerad skådespelare från Malmö stadsteater. Han är här regissör och har valt pjäs, bearbetat den, placerat handlingen i Kävlinge och lagt till och skrivit om 14 sånger.
– Jag var tvungen att leta upp en pjäs som hade tolv roller och då hittade jag den här nästan hundra år gamla pjäsen som fungerar riktigt bra än i dag, säger Claes Göran Söllgård.
"De sista bitarna börjar falla på plats nu" lovar regissör Claes Göra Söllgård.Bild: Tom Wall
Farsen Weekend i paradiset skrevs av duon bakom bland annat välkända Spanska Flugan.
– Handlingen utspelar sig på ett kommunhus där många strävar efter att få högre titlar. Samtidigt som det figurerar ett weekendhotell i Barsebäck dit folk checkar in med andra än sina respektive, berättar Rosa Rydberg.
Själv spelar hon en hustru som önskar att hennes make kunde kliva upp några pinnhål i karriären. – Det finns ingen som helst likhet med våra kommunpolitiker, lovar Rosa Rydberg.
Johanssons hustru Helena (Rosa Rydberg) försöker komma överens med villaägare Badlund (Glenn Willman) under Kävlinge Amatörteaters föreställning 2018.Bild: Tom Wall
Ensemblen har repeterat två gånger i veckan sedan i februari. Först inomhus men numera är de på plats i parken och övar på scen under bar himmel.
– Vi nästintill bor här nu i fyra, fem veckor, det är en intensiv – men rolig – period, säger hon.
De hoppas på fint väder de kommande veckorna. Men även om det regnar är de beredda att framföra sin pjäs – så länge publiken sitter kvar.
– I fjol spelade vi en kväll i regn med genomskinliga regnponchos, berättar Agneta Persson.
Sekreterare Charlotta (Agneta Persson) och tjänsteman Franz (Jonas Vijk) kommer att checka in på semesterhotellet Paradiset i föreställningen.Bild: Tom Wall
Årets nykomling är Simon Laufer från Furulund som är den mest professionella artisten i gänget. Han kommer senast från Göta Lejon där har spelade Elvisföreställningen med Brolle.
– Jag har sett revyerna här tidigare år och har tänkt att de är så bra, så det känns jättekul att vara med i år, säger han.
Glenn Willman, Jonas Vijk och Simon Laufer står på scen när Kävlinge Amatörteater spelar Weekend i paradiset.Bild: Tom Wall
På fråga vad som driver ensemblen att lägga så mycket tid på detta ideellt svarar de i mun på varandra:
– Publiken, säger Anders Persson.
– Glädjen, säger Roger Lundin.
– Kamratskapen, säger Peter Jakobsson.
– Jag blir så glad när jag hör publiken skratta och applådera, då känner jag att det är värt allt, säger Rosa Rydberg.
Kommunalrådet Fremberg (Peter Jakobsson) och kanslichef Smygebratt (Roger Lundin) sjunger om vackra Vera och hennes kyssar i föreställningen Weekend i paradiset.Bild: Tom Wall
På lördag den 2 juni är det premiär och sedan spelar de 13 föreställningar.
– Det här är årets höjdpunkt inte bara för oss utan även för många Kävlingebor och det kommer också en del långväga till publiken, säger Roger Lundin.
Flera föreställningar är redan slutsålda och den 16 juni spelas den sista föreställningen.
– Det är så sorgligt när det tar slut, säger Rosa Rydberg.
– Samtidigt är det här starten på sommaren för många i Kävlinge, säger Jonas Vijk.
Gå till toppen