Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lill-Babs begravdes i sitt älskade Järvsö

Omkring 700 personer kom till Järvsö kyrka där Barbro "Lill-Babs" Svensson begravdes, i sin älskade hembygd i Hälsingland. Familj, vänner och allmänhet ville säga adjö till den folkkära artisten när hon fördes till den sista vilan.

Barbro "Lill–Babs" Svenssons begravning ägde rum i Järvsö kyrka i dag.Bild: Pontus Lundahl/TT
Flaggorna vajade på halv stång och solen sken från en klarblå himmel över Järvsö där kyrkan fylldes av människor som samlats för att ta farväl av Lill-Babs.
Programmet för begravningsgudstjänsten i den blomstersmyckade Järvsö kyrka hade satts ihop av Lill-Babs tre döttrar, Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson. Själva ceremonin, som leddes av före detta kyrkoherde Gustaf Åhman och prosten Börje Björklund, gick i musikens tecken för att hedra Lill-Babs livsgärning.
Bland annat spelades musik av Lill-Babs nära vän Quincy Jones och artister som Andreas Johnsson och Tommy Nilsson sjöng.
När gudstjänsten var över följde den närmaste familjen kistan till gravplatsen, där även allmänheten fick möjlighet att lägga ned blommor för ett sista farväl.
– Vi begraver en mamma, mormor, gammelmormor, syster, släkting och vän. För stora massan så begraver vi också artisten Lill-Babs. Det är väldigt fint att hon är just det, säger begravningsentreprenören Michael Skoglund till helahälsingland.se.
Det var den 3 april som Barbro "Lill-Babs" Svensson gick ur tiden i sviterna av cancer, 80 år gammal. Hon tillbringade en stor del av sitt liv i Järvsö och var starkt förknippad med bygden. På söndagen hölls en öppen och direktsänd minnestund för henne i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, men det blev alltså hembygden Järvsö som blev platsen för den officiella begravningen.
För kommunstyrelsens vice ordförande i Ljusdal, Sören Görgård (C), var det självklart att hedra Lill-Babs i kyrkan.
– Det känns fantastiskt att se vilken oerhörd uppmärksamhet och respekt som visas Barbro. Jag är själv Järvsöbo och har träffat henne många gånger, så det var av flera skäl jag fann det naturligt att vara här en sådan här dag på en sådan här vacker begravning, säger han.
Görgård lyfter fram hur Lill-Babs satte Järvsö på kartan, och hur hon respekterades av övriga invånare i samhället.
– Här fick hon vara den Barbro hon var, och det betalade hon tillbaka genom att alltid nämna Järvsö i alla intervjuer och sammanhang. Järvsö utan henne blir tomt, och ett vakuum blir oundvikligt. Det är ett sorgearbete för hela samhället som nu har satt i gång, säger han.
Ceremonin var främst utformad för omkring 350 familjemedlemmar och vänner, men övriga av de 999 platserna i kyrkan reserverades för allmänheten som ville ta farväl av den folkkära artisten. Sett till antal besökare blev begravningen en av de största i Järvsös historia.
Fakta

Barbro "Lill-Babs" Svensson

Född: 9 mars 1938 i Järvsö, Hälsingland.

Familj: Tre döttrar – Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.

Karriär: Fick sitt stora genombrott med låten "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" 1959, fem år efter att hon debuterat som sångerska i Simon Brehms orkester. Känd för låtar som ”En tuff brud i lyxförpackning” (1961) och ”Manolito” (1968).

Var programledare för en rad tv-program, som "Vem tar vem" (SVT, 1990 och Kanal 5, 1993). Tillsammans med Mark Levengood ledde hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2003 och sedan 2017 har hon synts i "Bonusfamiljen" i SVT. Medverkade i "Stjärnorna på slottet" (SVT1, 2013) och "Så mycket bättre" (TV4, 2010).

1996 gav hon ut självbiografin "Lill-Babs – hon är jag", skriven tillsammans med Anna Wahlgren.

Utmärkelser: Tog emot Hans Majestät Konungens medalj 2004, 2009 tilldelades hon Git Gay-stipendiet och 2017 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

Gå till toppen