Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya planer för Arenans tillbyggnad – men först ännu en utredning

"Det här blir en bättre lösning. Och vi involverar föreningarna i processen", säger Anders Almgren (S).

Under måndagseftermiddagen diskuterade återigen kommunstyrelsens arbetsutskott de kommande tillbyggnaderna av Lunds Arena.
Turerna i ämnet har varit många, inte minst för att de behov som ska täckas är många. Bakom nuvarande arena ska såväl gymnastik- och kampsportsföreningar som grund- och gymnasieelever kunna idrotta i flera olika hallar.
Tillbyggnaderna ska dessutom göras så att de gynnar andra användningsområden – som kongresser och event av olika slag – samt undviker att låsa upp marken för kommande behov.
– Det här arbetet har inte gått så fort som vi hoppats, erkänner kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
– Men de senaste sju dagarna har det hänt mer än på hela våren sammantaget.
Läs också Lugi gymnastik: När får vi vår hall?
Läs också Almgren: ”Vi vill definitivt kunna ge ett besked på måndag”
Gymnastikföreningarna i Lugi och Dalby är viktiga intressenter i bygget. En knäckfråga gäller hur stor deras särskilda hall bör vara. I ett sent skede dök också frågan upp om gymnastikhallen även ska utrustas med en särskild läktare.
– Hade vi struntat i läktare, ja, då kanske vi blivit klara några månader tidigare. Men nu kommer vi att få en bättre lösning. Dessutom ska vi involvera föreningarna i processen, lovar Almgren.
Han tycker också att kunniga och engagerade medborgare ha kunna bidra. I det här fallet till exempel Johan Wester och Jonas Lloyd, som i helgen presenterade ett eget förslag på hur utbyggnaden skulle kunna se ut.
– Vi ska vara en kommun som präglas av öppenhet, så de är också inbjudna till det arbetet.
Läs också Johan Westers arenaförslag: Jätteutbyggnad för mässor, konserter och event
Läs också Lugi gymnastik manifesterar för en egen hall
Rent konkret ger alltså kommunpolitikerna förvaltningarna i uppdrag att ännu en gång knåda fram ett nytt förslag, med delvis nya förutsättningar.
Det är en långbänk som irriterar Liberalernas kommunalråd Philip Sandberg.
– Det innebär att tidsplanen spricker på nytt. Jag tycker det är ett svek mot både gymnastikföreningarna och mot skolidrotten.
I Sandbergs ögon handlar det om en försening orsakad av dålig styrning. Det som borde utredas har redan utretts, resonerar han.
– Det känns om Lunds rödgröna styre inte orkar ta det här beslutet. Man skjuter hellre upp det, fast vi har över 700 barn, de flesta flickor, som står i kö för att börja med gymnastik, säger Philip Sandberg.
Gå till toppen