Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter varumärkesaffär: Skånemejerier kan tvingas höja ostpriserna

På måndagen beslutade Svensk Mjölk att sälja ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé till det nybildade bolaget Svenska bönders klassiska ostar. Affären kan innebära att Skånemejerier måste betala dyrare licensavtal för produktion och försäljning av ostarna.

De tilltänkta köparna av varumärkena – Norrmejerier, Falköpings Mejeri och Arla Foods – har bildat bolaget Svenska bönders klassiska ostar AB för att hantera det nya ägandet.
För bland annat Skånemejerier, som ägs av det franska mejeribolaget Lactalis, kommer affären inte att påverka möjligheten att behålla gällande licensavtal kring produktion eller försäljning av ostarna. Försäljningen ska även prövas av Konkurrensverket.
Det finns alltså ingen risk för att Skånemejerier inte kommer att få lov att kalla sina ostar för Herrgård, Präst och Grevé.
– Om man vill ha kvar sina licenser och följer det givna regelverket så är det absolut inga problem, säger Åke Hantoft, styrelseordförande för Svensk Mjölk.
Tidigare har Skånemejerier krävt att få använda varumärkena Herrgård, Präst och Grevé utan att följa gällande licensvillkor, men förlorade ärendet i en skiljedom.
I en debattartikel i Dagens Industri menar Skånemejerier dock att man inte har haft andra intressen i frågan än att fortsätta tillverka Herrgård, Präst och Grevé med mjölk från sydsvenska gårdar.
Samtidigt kan licensavtalen med de nya ägarna till ostvarumärkena komma att bli betydligt dyrare framöver:
– För tillfället är priset 25 öre per kilo ost, och det är ju väldigt lågt. Om man vill förändra licenspriserna är det upp varumärkesköparna att göra det, men sedan kan man ju heller inte straffa ut sig själv genom att ta för mycket betalt, säger Åke Hantoft.
Vad tycker du vore en skälig betalning?
– Det vill jag inte uttala mig om.
En dubblering av priset?
– Ok, kör på en dubblering, det är i alla fall en början, säger Åke Hantoft.
8till5 har sökt Skånemejerier som dock inte vill ge någon kommentar.
Gå till toppen