Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon skapade örtagården som blev hennes oas

Eva Falck, Tirup, Staffanstorp, har avlidit i en ålder av 85 år.

Eva Falck, Tirups Örtagård i Staffanstorp, blev 85 år.
Det var Eva Falck som grundade Tirups Örtagård i Staffanstorp tillsammans med sin man Bengt Falck i början av 1970-talet.
Eva Falck växte upp i en läkarfamilj i Oslo. Hon flyttade till Lund för studier som 18-åring. I Lund bildade hon familj, gifte sig med Bengt Falck och flyttade efter en tid till Tirups gård. Det var här kryddgården kom att växa till en heltidssyssla.
– Mamma och pappa skapade sin oas på Tirup. De var "gröna vågare". Pappa är forskare och på sina många resor utomlands följde mamma med och fick inspiration av trädgårdar och örtagårdar. De tog med sig sticklingar hem och kunde så småningom erbjuda ett unikt kryddväxtsortiment som inte fanns att tillgå i Sverige på den tiden. Ryktet spreds, tidningar hakade på och skrev reportage. Intresset för kryddväxter tog fart och i takt med detta blev mamma och Tirups Örtagård ett begrepp, berättar dottern Bente Falck.
Örtagården är numera en av Europas största med över 600 arter. Tirups Örtagård består av två visningsträdgårdar, den äldre delen i mjuka former där kryddväxterna samsas med gammaldags perenner. Den nyare delen är en buxbomsinramad striktare trädgård där växterna är indelade färgmässigt.
Örtagårdsmästaren Eva Falck drev anläggningen med stort engagemang, hårt arbete och genuin kunskap och hon hjälpte många att upptäcka kryddor bortom dill, persilja och gräslök.
– Hon var helt självlärd och gjorde ett stort arbete med att samla på sig kunskaper från växtlitteratur. Hon skapade tidigt visningsörtagården då hon ville att besökarna skulle kunna se, känna och dofta på örterna.
Eva Falck höll även många örtvandringar på Tirup med information om trädgård och kryddor, samt deltog i kursverksamheter där hon fick tillfälle att sprida sina kunskaper.
– Då mamma och pappa skildes i början på 90-talet blev det aktuellt med förändringar varpå caféet byggdes och gårdsbutiken blev större. Mamma var alltså tidigt ute med att kombinera växtförsäljning med caféverksamhet, vilket visade sig vara ett lyckat drag.
Tirup kom att bli ett välbesökt utflyktsmål.
– Jag och min man tog över verksamheten 1997 men min mamma bodde kvar här i generationsboende med oss fram till sin död, och har varit till stor hjälp med information och inspiration, säger Bente Falck.
Innan Tirups Örtagård startade på allvar hade Eva Falck även politiska uppdrag för Folkpartiet i Staffanstorp i 17 år.
– Hon vurmade speciellt för skolpolitiken och musikskolorna, säger Bente.
Eva Falck lämnar efter sig fyra barn: Bente Falck, Hjalmar Falck, Axel Falck och Henriette Falck samt 17 barnbarn och 17 barnbarnsbarn.
Gå till toppen