Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelseutredning lovar nya jobb i Svedala

Den första av tre konsekvensutredningar av en fängelseetablering är klar. Slutsatsen är att 90-170 Svedalabor skulle få jobb genom etableringen.

Kommunen fick omfattande kritik för bristande utredningar av följderna av en fängelseetablering vid det diskussionsmöte som hölls i Folkets hus i Svedala i mars i år.Bild: Mats Amnell
Kommunen har tidigare fått kritik för att på allt för lösa grunder ta för givet att en fängelseetablering skulle ge nya jobb och försäljningsmöjligheter för det lokala näringslivet.
Därför har man beslutat göra tre separata utredningar om sysselsättning, påverkan av kommunens varumärke och miljökonsekvenser. Det är den förstnämnde utredningen som nu presenterats för kommunstyrelsen. Den har gjorts av konsultföretaget Sweco.
Två scenarier har undersökts – en etablering av ett fängelse med 150 respektive 300 anställda. Utredarna har utgått från uppgifter om kostnader och personal från anstalten i Skänninge, som sägs vara jämförbar med den som diskuteras i Svedala.
Vidare har man använt statistik över pendlingsmönster och vilka yrkesbranscher som är större och mindre i Svedala och i hela regionen.
Slutsatsen är att en anstalt med 150 anställda kommer att tillföra regionen 220 nya jobb direkt eller indirekt. 90 av de jobben hamna i Svedala kommun och övriga i andra delar av regionen eller utanför.
En anstalt med 300 anställda skulle ge 450 nya jobb direkt vid anstalten eller genom att företag och myndigheter växer genom etableringen.
En viss osäkerhet finns dock för hur stor andel av de nya jobben som kommer att tillfalla Svedala kommun respektive övriga regionen.
Nästa utredning som väntas bli klar är den om påverkan på kommunens varumärke. Kritiker menar att kommunen sammantaget skulle förlora i minskad inflyttning och skattekraft eftersom ett fängelse skulle påverka bilden av Svedala negativt.
Varumärkesutredningen väntas bli klar under sommaren.
Miljöutredningen är mer komplicerad och kan komma att genomföras i flera steg under en längre tid.
Gå till toppen