Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Win-win att byta ut grön öken mot vackra, väldoftande blomsterängar

Ett bi samlar pollen från ett blommande mandelträd. Staden behöver mer blommor, menar Ronny Christensen.Bild: Jens Meyer
En obekväm sanning: bin, humlor och fjärilar håller på att försvinna i vår omgivning.
Det finns säkert många anledningar till det, men jag är säker på att vi själva är en stor bidragande orsak till detta. En aggressiv jordbruk och skogspolitik, vi odlar våra grödor till minsta millimeter av åkern och det återstår bara små fragment kvar där blommor kan få växa. Det är ju just de vackra blommorna som bin och humlor behöver för att få nektar och honung för att överleva.
Samtidigt så gör de oss en stor tjänst genom att pollinera våra goda bär och frukter på hösten. Vi behöver dessa små insekter för att överleva – och de behöver oss.
Det finns tusen och åter tusentals kvadratmeter gröna gräsmattor bara i Malmö.
Vi ser dem överallt och de är gröna och alldeles livlösa. Det är som en grön öken som breder ut sig. Ganska intetsägande, eller hur? Det finns inget annat som kan leva där, skulle det dyka upp en liten tusensköna, så dröjer det inte länge förrän gräsklipparen halshugger den. Det behöver ju inte vara så stramt och perfekt, så typiskt svenskt! Tillsätt lite färg och doft i det gröna. Blommor ger oss skönhet och fägring. Man blir glad av att se när blomsterknopparna öppnar sig till våren!
Vi hade ju kunnat göra en win-win-situation av detta fenomen. Vi kommer väl ihåg alla vackra blomsterängar som fanns runt om i vårt landskap. Det fanns blommor och fjärilar i alla färger och arter. Idag kan man kanske le lite om vi ser en endaste färgglad fjäril eller om det kanske bara var … en liten flik av en plastpåse som flög förbi?
Låt oss göra en förändring för oss och våra allierade små flygfän och förändra våra gröna öknar med små och stora arealer – oaser – av vackra och doftande blomsterängar. Vi hade kunnat njuta av dessa färgglada blommor hela sommaren och långt in på hösten! Då hjälper vi såklart våra bin, humlor och fjärilar, då de tacksamt ger oss våra svenska jordgubbar till mjölken på midsommarafton och äpplen, päron och saftiga körsbär lagom till hösten!
Det finns ju också en ekonomisk vinst för kommunen i Malmö. Det blir mindre arealer att klippa och de resurserna kan ju användas till något annat som är mycket viktigare.
Blomsterängarna sköter sig själva, de vissnar på hösten och självsår sig och kommer tillbaka på våren.
Jag hoppas att det finns någon själ i kommunstyrelsen som skulle kunna tänka sig att se möjligheterna med detta och inte bara se det fyrkantigt med betong och grön öken.
Det skulle behövas lite flowerpowertänk just nu. Vi och våra bin hade blivit tacksamma av lite prästkragar, vallmo och blåklint i våra gräsmattor!

Ronny Christensen

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen